Ruchanki i miód z maślanki
Wśród 132 produktów tradycyjnych z Pomorza na liście znajdują się już np. miód z maślanki (powstaje wskutek gotowania maślanki z cukrem), purcle kaszubskie (pączki z dodatkiem m.in. spirytusu), ruchanki (kaszubskie placki z ciasta chlebowego), fefernuski kociewskie (malutkie ciasteczka z piernika w lukrze) czy stupka – sos śledziowy na zaklepce (sos na mące z kawałkami ryby i cebuli)…
Przepis na Ruchanki
Ruchanki |
Składniki:
- 4 jajka
- 20 dag mąki, przesiać
- 5 łyżek mleka
- 8 dag cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, obitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli oraz mąkę – wszystko delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakladać ciasto dużą łyżką i smażyć na złoto. A na samym końcu, kiedy ruchanki leżą już na talerzu, prószyć je cukrem pudrem. Tradycyjnie podaje się je z maślanką lub herbatą.
Przepis na Miód z maślanki
Miód z maślanki |
Składniki:
• 1 litr maślanki
• 700 g cukru
Maślankę i cukier wlać do garnka o grubym dnie. Gotować mieszając drewnianą łopatką aż uzyska się konsystencję i kolor miodu. Szczególnie na końcu, kiedy zacznie brązowieć, należy uważać żeby nie przypalić. Gdyby się zważyło, należy zmiksować, do gładkiej konsystencji.
Źródło: w kuchennym raju
ania pichci
Źródło: Ruchanki i miód z maślanki