Ruchanki i miód z maślanki

Wśród 132 produktów tradycyjnych z Pomorza na liście znajdują się już np. miód z maślanki (powstaje wskutek gotowania maślanki z cukrem), purcle kaszubskie (pączki z dodatkiem m.in. spirytusu), ruchanki (kaszubskie placki z ciasta chlebowego), fefernuski kociewskie (malutkie ciasteczka z piernika w lukrze) czy stupka – sos śledziowy na zaklepce (sos na mące z kawałkami ryby i cebuli)…

Przepis na Ruchanki

Ruchanki

 
Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki, przesiać
  • 5 łyżek mleka
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, obitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli oraz mąkę – wszystko delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakladać ciasto dużą łyżką i smażyć na złoto. A na samym końcu, kiedy ruchanki leżą już na talerzu, prószyć je cukrem pudrem. Tradycyjnie podaje się je z maślanką lub herbatą.


Przepis na Miód z maślanki

Miód z maślanki

Składniki:
• 1 litr maślanki
• 700 g cukru

Maślankę i cukier wlać do garnka o grubym dnie. Gotować mieszając drewnianą łopatką aż uzyska się konsystencję i kolor miodu. Szczególnie na końcu, kiedy zacznie brązowieć, należy uważać żeby nie przypalić. Gdyby się zważyło, należy zmiksować, do gładkiej konsystencji.

Czytaj więcej…

Źródło: w kuchennym raju
             ania pichci



Źródło: Ruchanki i miód z maślanki


Podobne wiadomosci:

  • Miód o smaku runa
  • Miód Tupelo…
  • Miód dla przedszkolaków
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin skanowanie lublin kserokopiarki warszawa skanowanie lublin hempla lublin wydruki lublin centrum