Podlaski miód i ser z etykietą UE
Ser z Wiżajn i miód z rejonu Puszczy Białowieskiej mają szansę na rejestrację w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych. Komisja konkursowa wybrała je w konkursie „Produkt Europejski z Podlaskiego”.
Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Białymstoku, „Lipiec Białowieski” pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej.
Ser z Wiżajn jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego. Pod nazwą „ser Wiżajny” sprzedawany jest ser o trzech okresach „leżakowania”: „świeży”, który dojrzewa 2-4 dni, „leżakowany” – od 5 do 30 dni oraz „dojrzały” – powyżej 30 dni.
Wyróżnieni producenci otrzymali po 15 tys. zł nagrody. Pieniądze można przeznaczyć np. na sfinansowanie badań laboratoryjnych czy konsumenckich, potrzebnych do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na razie tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. To tatarski piróg pierekaczewnik, wytwarzany w Kruszynianach, oraz miód wielokwiat z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie, zarejestrowany jako produkt transgraniczny.
Źródło: Podlaski miód i ser z etykietą UE