Opolskie smaki miodu
Opolskie Smaki Regionów
W dniach 11-14 września podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food odbywały się targi „Smaki Regionów”. W czasie targów dwanaście polskich województw promowało swoje walory kulturowe i kulinarne. Stoisko województwa opolskiego zorganizowane zostało przy współpracy z dwiema gminami: Rudniki, która promowała kapustę kiszoną z Bobrowy, miody rudnickie oraz rękodzieło ludowe oraz Zdzieszowice, która przywiozła ze sobą przepyszny kołocz śląski oraz zistę – babkę ucieraną.
Dodatkowo na stoisku nie zabrakło naszego słynnego rzepakowego oleju głubczyckiego tłoczonego na zimno oraz ceramiki opolskiej. Zwiedzający mogli dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o naszym regionie, a także popróbować opolskich specjałów oferowanych przez opolskich producentów.
Dzień 13 września okazał się szczęśliwy dla producentów z województwa opolskiego. Podczas finału X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2010 – Smaki Regionów” reprezentantom Opolszczyzny przyznano dwie statuetki „Perły 2010″. Kapituła Krajowa nagrodziła firmę „Fan-Agri s.c.” za „ser domowy smażony z kminkiem” oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Dzierżysławia za „barszcz biały babuni” oraz „pierogi dobre z sosem kresowym”. Podczas konkursu przyznano także honorową nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” przyznawaną osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych. W tym roku nagrodę otrzymał Henryk Zamojski Dyrektor Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Opolu.
Dodatkowo podczas Targów odbyła się pierwsza edycja konkursu „Złotnicka Premium” – propagującego wyroby wędliniarskie z mięsa świń rasy „Złotnicka”. Dwie nagrody w tym konkursie zdobyła masarnia „Mroczek” z Tarnowa Opolskiego – I miejsce w kategorii „wędzonka surowa długodojrzewająca” za szynkę wędzoną złotnicką oraz III miejsce w kategorii „kiełbasy trwałe i półtrwałe” za kiełbasę żywiecką złotnicką. Konkurs organizował Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego .
AS/UMWO
Źródło: Opolskie smaki miodu