Nowe warunki stosowania kazeinianu żelaza z mleka
17 lipca 2024 r. weszło w życie rozporządzenie unijne nr 2024/1821 zmieniające załącznik II do rozporządzenia nr 1925/2006 oraz załącznik II do dyrektywy 2002/46/WE w odniesieniu do kazeinianu żelaza z mleka dodawanego do żywności i stosowanego w produkcji suplementów diety.
Na mocy tego rozporządzenia, kazeinian żelaza z mleka został dodany do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych oraz do wykazu form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności.
Do tej pory kazeinian żelaza z mleka był włączony do unijnego wykazu nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, przewidzianego w załączniku do rozporządzenia wykonawczego nr 2017/2470. Na podstawie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznano jednak, że w przypadku stosowania w żywności i suplementach diety (z wyłączeniem stosowania dla niemowląt i małych dzieci), substancja ta nie budzi obaw co do bezpieczeństwa jako źródło żelaza.
Wobec tego, kazeinian żelaza z mleka został włączony do załącznika II do rozporządzenia nr 1925/2006 oraz do załącznika II do dyrektywy 2002/46/WE jako postać żelaza.
Z tekstem rozporządzenia można zapoznać się pod poniższym linkiem:
https://lnkd.in/eT8gFGRR
Chcesz być na bieżąco ze zmianami w prawie żywnościowym? Poznaj nasz Biuletyn FoodLaw365, który dostarczy Ci informacji o nowych przepisach, orzecznictwie i decyzjach organów: https://lnkd.in/gGuP3yM5
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Nowe warunki stosowania kazeinianu żelaza z mleka pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Nowe warunki stosowania kazeinianu żelaza z mleka