Miód wielokwiatowy
W tym sezonie miody wielokwiatowe były szczególnie udane, zwłaszcza
te z dodatkiem spadzi, która poprawia smak i konsystencję. – Na
wrzosowiskach w tym roku nie byłem, ale koledzy pszczelarze wyjeżdżali -
mówi pan Jacek, który osobiście najbardziej lubi miód wielokwiatowy,
który zawiera różne gatunki pyłków i poleca go jako skuteczny środek
wzmacniający odporność.
Warto stosować napój miodowy nawet przez 2-3 miesiące. Wystarczy
wieczorem rozpuścić łyżkę miodu i pyłku w przegotowanej, ale nie gorącej
tylko letniej wodzie, i pić codziennie rano. Nie zaleca się dodawania
miodu do herbaty, ani podgrzewania go powyżej temperatury 40 stopni, bo
wówczas traci swoje cenne właściwości. Można dodać cytrynę, bo poprawia
smak, a nie wpływa na właściwości miodu.
- W ubiegłym roku, gdy nie stosowałem tej kuracji, miałem zapalenie
oskrzeli, a w tym roku nie chorowałem ani razu. Jej skuteczność
potwierdzają także moi koledzy, którzy nie są pszczelarzami – dodaje pan
Jacek.
Zainteresowania pszczelarskie Jacek Paul przejął po swoim ojcu, a tradycję kontynuuje jego syn.
- Liczba pszczelarzy maleje, ale nie maleje liczba uli. Produkcja
miodu jest stabilna, nawet z lekka tendencją zwyżkową – ocenia prezes. -
Po prostu jeszcze 10-15 lat temu w prawie każdym wiejskim gospodarstwie
było po kilka uli, a obecnie widać tendencję do większej specjalizacji.
Pszczelarze mają więcej uli. Produkują nie tylko na potrzeby swojej
rodziny, ale także na rynek. Klientów nie brakuje, bo miody są chętnie
kupowane w sklepach i na kiermaszach.
Miodowo-pyłkowa kuracja pszczelarzy:
- Jak uniknąć przeziębień jesienią i zimą? Sprawdzony przepis podaje prezes Jacek Paul:
- Wieczorem
w 2/3 szklanki przegotowanej letniej wody rozpuścić łyżkę miodu i łyżkę
pyłku kwiatowego. Do smaku można dodać cytrynę. Wypić rano po
przebudzeniu. - Napój jest bogaty w witaminy i mikroelementy. Wzmacnia odporność organizmu.
Źródło: Miód wielokwiatowy