Miód spadziowy z Suchej Beskidzkiej na na europejskiej liście produktów tradycyjnych
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi docenił właśnie wytwarzany w Suchej Beskidzkiej miód spadziowy i wpisał go na listę produktów tradycyjnych. Tym samym ten pszczeli produkt spod Babiej Góry zyskał wielki certyfikat jakości.
- Wytwarzany przeze mnie miód spadziowy to „mercedes” wśród miodów – mówi Bogusław Kowaliczek, pszczelarz z Suchej Beskidzkiej. – Można go odróżnić od innych na podstawie koloru. Nasz jest czarny z delikatnym odcieniem zielonego. To dzięki temu, że moje pszczoły zbierają spadź w iglastych lasach rosnących na zboczach Babiej Góry – tłumaczy góral, który dodaje, że jego miód ma udowodnione działanie bakteriobójcze. Jest więc doskonałym dodatkiem do herbat jako lek na przeziębienie.
Fakt, że produkt z pasieki Kowaliczków został wpisany na ministerialną listę nie oznacza jednak, że podobnego certyfikatu nie mogą otrzymać także inni suscy pszczelarze.
Według unijnego prawa o wpis na listę produktów tradycyjnych mogą ubiegać się wytwórcy żywności działający na tym danym terenie i produkujący ten sam produkt o ile robią to nieprzerwanie od przynajmniej 25 lat.
Pasieka Ambrozja
Źródło: Miód spadziowy z Suchej Beskidzkiej na na europejskiej liście produktów tradycyjnych