Miód może uzależnić…
Słodycze działają na nas niczym narkotyki
Spojrzenie na plakat przedstawiający czekoladowy batonik może aktywować w
mózgu te same obszary, które u narkomana aktywuje widok kokainy –
wynika z badań opublikowanych w „Archives of General Psychiatry”.
„Jeśli pewne produkty spożywcze mają działanie uzależniające, może to po
części wyjaśniać trudności, jakich doświadczają ludzie usiłujący
pozbyć się zbędnych kilogramów” – mówi Ashley Gearhardt z Uniwersytetu
Yale w Connecticut.
Gearhardt przeprowadziła swoje badania wśród 48
młodych kobiet o różnym wskaźniku masy ciała. Funkcjonalny rezonans
magnetyczny wykazał, że sam widok koktajlu czekoladowego wywoływał u
uczestniczek aktywność kory przedniej części zakrętu obręczy i
przyśrodkowej kory około oczodołowej – obszarów, które uaktywniają się u
osób uzależnionych od narkotyków.
Aktywność tych obszarów
była większa w przypadku kobiet, które uzyskały więcej punktów w
testach dotyczących nawyków żywieniowych, a w rzeczywistości
sprawdzających objawy zachowań charakterystycznych dla uzależnienia.
„Wszechobecne
reklamy i dostępność niedrogich smacznych przekąsek może sprawiać, że
trzymanie się zdrowego menu staje się strasznie trudne, gdyż
bombardujące nas sygnały oddziałują na nasz układ nagrody” – zauważa
Gearhardt.
Źródło: Miód może uzależnić…