Miód lipowy z Barcji
Wygląd:
Na początku gęsta, lepka, a po odwirowaniu płynna ciecz koloru jasnożółtego.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Wielkość:
W zależności od naczynia, opakowania.
Konsystencja:
Po odwirowaniu gęsta lejąca „patoka”, z czasem przybierająca formę stałą „krupiec”.
Smak i zapach:
Słodki, aromatyczny, intensywny smak i zapach kwiatu lipy. Wyczuwalna lekka goryczka.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Od jasno-żółtej wpadającej w odcień jasno-zielonkawy do koloru jasno herbacianego. Po skrystalizowaniu złocisto-żółta.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Barcja to jedna z historycznych krain dawnych Prus, zamieszkiwana przez
plemię Bartów (obecne tereny m.in. powiatu kętrzyńskiego). Olbrzymie
obszary leśne były dużym naturalnym bogactwem tych terenów. Różnorodność
gatunków roślin w poszczególnych okresach wegetacyjnych i średnich
temperatur wiosny i lata oraz żyznych ziem tego regionu dawała
mieszkańcom znakomite sposoby gospodarowania w naturalnym środowisku, w
tym m.in. zajmowania się pszczelarstwem. Prusowie już w dawnych czasach
słynęli jako mistrzowie sztuki bartniczej. Pozyskany przez nich miód
miał wiele zastosowań, m.in. pomagał przy chorobach układu oddechowego,
przeziębieniach i podawano go dla wzmocnienia serca. Powszechnie
wykorzystywany był wosk, który używano do wyrobu świec i do odciskania
pieczęci na dokumentach. Dawniej wartość miodu była tak duża, że często
używano go jako środka płatniczego. „W piwnicach zakonu krzyżackiego
(który w XIII w. podbił tereny Prus) zawsze przechowywano tysiące
kilogramów miodu i dziesiątki garnców z woskiem. Transporty tego skarbu
rycerze krzyżowi wysyłali do Niemiec i Anglii” (Małgorzata K.
Jankowska-Buritta, „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur”, Wyd. Jaworowy
Dwór). Tereny dawnej Barcji to obszary tzw. Zielonych Płuc Polski oraz
obszary Natura 2000, wolne od wielkich aglomeracji miejskich i
ruchliwych szlaków komunikacyjnych. Dzięki tym czynnikom środowiskowym,
pozyskiwany z tego terenu od 60 lat XX wieku miód lipowy jest wyjątkowy.
Teren ten charakteryzuje się żyznymi siedliskami lasowymi i olsowymi.
Dlatego głównymi gatunkami drzew panującymi na tym terenie są gatunki
liściaste, w tym lipy. Szczególnie duże obszary starodrzewu lipowego
umożliwiają pozyskanie miodów lipowych o wyjątkowym i niepowtarzalnym
smaku. Ponadto zachowany został po dzień dzisiejszy tradycyjny sposób
jego pozyskiwania, np. miód odwirowuje się ręcznie na zimno przy pomocy
miodarki. Miód lipowy jest to miód, który może być zbierany wyłącznie w
okresie od lipca do sierpnia. Za swoje niezwykłe walory smakowe miód
lipowy z Barcji został wyróżniony podczas targów Natura Food w 2010 roku
oraz zdobył Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w 2011
roku.
Źródło: MINROL, PszczeliPark
Źródło: Miód lipowy z Barcji