Miód lawendowy
MIODY ODMIANOWE W LECZNICTWIE część VII
Miód lawendowy
Lawenda (Lavandula angustifolia) |
Miód lawendowy pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy wąskolistnej – Lavandula angustifolia Mill., zwanej również lawendą prawdziwą, lawendą lekarską lub lawendą wonną z rodziny wargowych. Roślina ta naturalnie występująca w europejskim rejonie Morza Śródziemnego, a w Polsce uprawiana, uważana jest za bardzo dobrą roślinę miododajną. Kwitnie obficie w lipcu, dostarczając nektaru z wydajnością miodową od 200 do 300 kg z hektara. W uprawie rzadko spotykana jest jako czysty gatunek, stąd źródłem nektaru dla pszczół są również kwiaty towarzyszącej jej lawendy szerokolistnej – Lavandula latifolia (L.f.) Medik. (syn. Lavandula spica L. em. Chaix)…
Czytaj więcej…
Źródło: Miód lawendowy