Malinowe zdrowie
Nie ma chyba domu, w który zimą zabrakłoby soku malinowego. Ten cudowny specyfik doskonale sprawdza się w przypadku przeziębienia i grypy. Zawiera bowiem bardzo duże ilość składników odżywczych takich jak witaminy C, A, K, PP czy kwasy organiczne. Maliny wykazują działanie przeciwzapalne, a dodatkowo wzbogacone są o pektyny, związki żelaza i miedzi. Ich spożycie szczególnie zalecane jest dla dzieci i osób starszych.
Oprócz samych owoców wykorzystywane są także liście i łodygi krzaków. Te ostatnie połamane na malutkie kawałeczki i ususzone stanowią doskonały napar rozgrzewający na długie zimowe wieczory. Maliny znane były już w prehistorycznych czasach. Legenda głosi, że dawniej miały one barwę białą. Pewnego dnia kobieta chcąc uspokoić swoje rozpłakane dziecko schyliła się po niewielki owoc. W tym samym czasie niechcący ukuła się w pierś i na białą malinę spadła kropla krwi. Od tego czasu zmieniły one swoją barwę.
Maliny zawierają bardzo duże ilości węglowodanów i błonnika. Co ważne pozbawione są całkowicie tłuszczy. Jest to niezwykle ważna informacja dla osób przebywających na diecie. Samo zastosowanie malin jest niezwykle szerokie. Znakomite walory smakowe sprawiają, że chętnie wykorzystujemy je do przygotowania przepysznych deserów i przekąsek. Doskonale sprawdzają się jako towar przeznaczony do różnego rodzaju przetworów takich jak dżemy, musy czy sosy. Świetnym pomysłem jest nalewka ze soczystych owoców malin. Jej doskonały smak zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Źródło: Malinowe zdrowie
Podobne wiadomosci:
Naturalny sposób na zdrowieSposób na zdrowie w Finlandii – SaunaPij kranówkę – na zdrowie!