Laboratoryjne badania miodu – cennik 2012
Oferta cenowa na badania laboratoryjne dotyczące jakości miodu na rok 2012 (ceny brutto)
Próbka miodu 200 g
Żadna z firm nie umieściła w cenniku badań na obecność dekstryn skrobiowych w miodzie. Fałszerze miodu mogą spać spokojnie i dalej robić miód z pasz dla pszczół…
|
Sądecki Bartnik
|
Puławy
|
1. Oznaczanie zawartości wody |
10,00 zł
|
30,00 zł
|
2. Oznaczanie przewodności właściwej |
15,00 zł
|
40,00 zł
|
3. Oznaczanie liczby diastazowej |
35,00 zł
|
100,00 zł
|
4. Oznaczanie kwasowości ogólnej |
15,00 zł
|
70,00 zł
|
5. Oznaczanie zawartości glukozy, fruktozy, sacharozy |
80,00 zł
|
180,00 zł
|
6. Oznaczanie zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu |
45,00 zł
|
100,00 zł
|
7. Identyfikacja odmiany miodu za pomocą analizy pyłkowej
- z udziałem pyłku przewodniego
- bez udziału pyłku przewodniego |
120,00 zł
70,00 zł
|
150,00 zł
120,00 zł
|
Pobieranie próbek miodu
Próbka (250 g) przeznaczona do analizy laboratoryjnej powinna wiernie reprezentować całą masę miodu i dlatego przed pobraniem należy cały produkt dokładnie wymieszać. Jeśli miód jest skrystalizowany, próbki pobiera się specjalnym zgłębnikiem. Wwierca się go w miód aż do dna zbiornika, a następnie pobiera próbki z trzech różnych poziomów naczynia — z wierzchu, z części środkowej i części dolnej. Następnie miesza się je dokładnie i ponownie dzieli na próbki po 250 g, z których dwie przekłada się do suchych słoików. Jedną z nich poddaje się stabilizacji przez ogrzewanie we wrzącej wodzie w ciągu 15 minut (chodzi o unieczynnienie enzymów, katalizujących proces hydrolizy cukrów złożonych). Próbka ta przeznaczona jest do badania na zawartość cukrów redukujących oraz sacharozy z melecytozą. Druga próbka (kontrpróba) pozostaje bez zmian i powinna być przechowywana do celów kontrolnych. (Mieczysław Wojtacki)
Źródło: Laboratoryjne badania miodu – cennik 2012
Podobne wiadomosci:
Zwierzęta laboratoryjne będą mniej cierpiałyProjekt rozporządzenia dotyczący badania przedubojowegoProjekt rozporządzenia w sprawie badania mięsa opublikowany