Kurczak, botwinka i miód
Roladka z kurczaka z sosem malinowym
Składniki:
- 100 g botwinki
- 100 ml czerwonego wina
- 100 g malin
- 250 g piersi kurczaka
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Umyte łodygi botwinki zalej winem, dodaj miód i odrobinę wody, ugotuj do miękkości. Wyjmij je z rondla i odstaw, by ostygły.
Odparuj pozostały w rondlu płyn do objętości 20 ml. Do sosu dodaj
przetarte przez sito maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzej.
Mięso oczyść z błon, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Posyp
pokruszonym serem i zwiń, formując roladkę. Ułóż na posmarowanej oliwą
folii aluminiowej, zawiń, mocno skręcając końce. Wstaw do piekarnika
rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj 15-18 min. Wyjmij z piekarnika,
odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry.
Ułóż na botwince, polej gorącym sosem malinowym.
Źródło: Kurczak, botwinka i miód