Kupujesz miód? Uważaj na nazwy…
Miody dzielimy na trzy główne grupy – pod względem rodzaju surowca, z którego powstały:
nektarowe – powstałe z nektaru kwiatów roślin
spadziowe - powstałe z odchodów mszyc żerujących na igłach i liściach drzew
nektarowo-spadziowe - mieszanka powyższych
Odmiany miodów:
Miód akacjowy
Kolor:
płynny – bezbarwny lub jasno słomkowy;
skrystalizowany –jasno słomkowy, kremowy czasem biały
Smak: delikatny, lekko mdły
Zapach: słaby zapach kwiatów akacji
Miód gryczany
Kolor:
płynny-jasnobrunatny z lekkim czerwonawym odcieniem;
skrystalizowany – brązowy, prawie czarny, na wierzchu często warstwa płynna
Smak: ostry, lekko piekący
Zapach: kwiatów gryki
Miód lipowy
Kolor:
płynny –jasno bursztynowy żółty lub zielonkawożółty;
skrystalizowany – żółtopomarańczowy lub brunatny
Smak: ostry z lekką goryczką
Zapach: kwiatów lipy
Miód malinowy
Kolor:
płynny – żółtawy; skrystalizowany – żółto złocisty
Smak: łagodny lekko kwaskowaty
Zapach: lekki zapach malin
Miód rzepakowy
Kolor:
płynny – prawie bezbarwny lub słomkowy;
skrystalizowany – biały lub kremowy
Smak: bardzo słodki, nieco mdły
Zapach: kwitnącego rzepaku
Miody spadziowe
Kolor:
płynne – prawie czarne,
skrystalizowane -najczęściej ciemne z zielonkawym lub szarym odcieniem
Smak:
z drzew liściastych: dość nieprzyjemny;
z drzew iglastych: lekko żywiczny korzenny (w Polsce przeważają z jodły i świerka)
Zapach: z drzew iglastych: żywiczny, lekko kwaśny
Miód wielokwiatowy
Kolor:
płynny -od barwy jasno kremowej do herbacianej;
skrystalizowany – jasnoszary lub jasnobrązowy
Smak: łagodny
Zapach: woskowy
Miód wrzosowy
Kolor:
płynny-jasnobrunatny;
skrystalizowany – pomarańczowy lub ciemnobrunatny
Smak: gorzkawy, ostry
Zapach: kwiatów wrzosu
Należy unikać zakupu miodów o takich nazwach jak miód wiosenny czy letni:
Tak sprecyzowane nazwy wprowadzają w błąd nabywcę. Na polskim rynku nie ma miodów letnich czy wiosennych |
Źródło: Kupujesz miód? Uważaj na nazwy…