Kuchnia Polska
Wydawcą jest warszawski „Arystoteles” Marka Matusiaka, a swoją cegiełkę do jej publikacji dołożył także „Sądecki Bartnik”.
W gronie promotorów polskich tradycji kulinarnych znalazł się również Program „Poznaj Dobrą Żywność”, prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, bowiem trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie smaki bez najwyższej jakości surowców, z których powinny one powstawać.
Polską kuchnię ukształtowało ponad 1000 lat historii, najróżniejszych wpływów kultur krajów sąsiednich, mód, czasów świetności, biedy i prosperity, upadku, rozbiorów, wojen, przesiedleń i komuny. Dlatego potrawy polskie są tak różnorodne, bo pełne smaków wielu narodów.
Każdy z nas ma chyba genetycznie zakodowane swoje własne smaki i aromaty wyniesione z domu rodzinnego. Wiele z nich ta książka przypomni i podpowie jak do nich powrócić.
Oczywiście, co jakiś czas „nachodzą” nas mody na kuchnie zagraniczne, orientalne, czy jedzenie fastfoodowe, ale po wejściu do Unii Europejskiej okazało się, że nasze narodowe przysmaki potrafią podbijać żołądki, umysły i serca ludzi na całym świecie. Wszak… „Polacy, nie gęsi…” i swój niepowtarzalny „język kulinarny” mają!!!
O tym także przekonamy się zaglądając na karty „Tradycyjnej Kuchni Polskiej”, na których znajdziemy także sporo potraw z miodem i na miodzie.
A ponieważ w gotowaniu niezbędna jest także wyobraźnia i pewna doza zdrowego szaleństwa, przeto gorąco polecamy Państwu te książkę.
Na zdjęciach Małgorzata Puzio – współautorka publikacji i jedna z najlepiej gotujących polskich aktorek (foto: Wydawnictwo „Arystoteles”).
Źródło: Kuchnia Polska