Kluczowe procedury i obowiązki prawne związane z wycofaniem żywności z rynku

Konieczność wycofania żywności z rynku może mieć miejsce na każdym etapie łańcucha żywnościowego, nie tylko na etapie dostarczania produktu do konsumenta końcowego.
Każdy producent jak i dystrybutor żywności powinien posiadać procedurę postępowania dotyczącą wycofania z rynku żywności niezgodnej z wymaganiami bezpieczeństwa. Obowiązek ten wynika wprost z art. 19 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady [1].
➡
Nadto, należy również pamiętać o obowiązku poinformowania właściwych władz o wycofywanej żywności.
Jasno i rzetelnie skonstruowana procedura może przynieść nieocenione korzyści, gdy dojdzie do sytuacji kryzysowej. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości pozostajemy do dyspozycji.
Zapraszamy do kontaktu z Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego!
[1] Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉ biuro@food-law.pl

Artykuł Kluczowe procedury i obowiązki prawne związane z wycofaniem żywności z rynku pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Kluczowe procedury i obowiązki prawne związane z wycofaniem żywności z rynku


Podobne wiadomosci:

  • Instytut Sobieskiego: specustawa węglowodorowa uprości procedury związane z wydobyciem gazu łupkowego
  • Dyrektywa NIS2 [1] — cyberbezpieczeństwo w żywności
  • Niższe ceny, nowe obowiązki
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie lublin skanowanie Lublin wydruki lublin centrum tanie formaty lublin wielkoformatowe format serwis niszczarek lublin niszczarki lublin naprawa niszczarek lublin projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format