Jakość handlowa przekąsek słonych
Produktami priorytetowymi poddanymi ww. kontroli były:
- przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO,
- inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki).
Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:
- Podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy.
- Stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii.
- Podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości.
- Zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki mniejszej niż 1,2 mm.
Artykuł Jakość handlowa przekąsek słonych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Jakość handlowa przekąsek słonych