Inhibina w miodzie…
Miód jest bogaty w łatwo przyswajalne cukry, kwasy organiczne, makro- i mikroelementy, a przede wszystkim substancje aktywne biologicznie, o działaniu bakteriostatycznym i bakteriobójczym, takie jak inhibina (nadtlenek wodoru), lizozym (enzym ułatwiający pękanie komórek bakteryjnych), olejki, takie jak tymol, cyneol, i rutynę (flawonoid roślinny). Dzięki tym wszystkim substancjom miód może sprawiać, że będziemy przeziębiać się znacznie rzadziej i staniemy się bardziej odporni. Największe zastosowanie w przeziębieniach ma miód wielokwiatowy, lipowy i gryczany. Ale w przypadku miodu jest pewne ale. Okazuje się bowiem, że aby uzyskać zdrowotne efekty, należy spożywać miód w niewielkich ilościach, ale regularnie, najlepiej każdego dnia, bo wtedy działa profilaktycznie, a nie dopiero wtedy, gdy choroba już nas dopadnie. Specjaliści podają, że profilaktyczna dzienna porcja miodu dla osoby dorosłej to 3-5 łyżek stołowych w trzech dawkach i podana w postaci napoju – miodu rozpuszczonego w szklance ciepłego (!), a nie gorącego mleka, wody lub herbaty, bo wysoka temperatura niweczy jego właściwości lecznicze.
Źródło: Inhibina w miodzie…