INFO

 Pszczelarstwo

BiałystokOnline.pl - ‎28 lis 2011‎

Opracowanie koncepcji plastyczno-przestrzennej ekspozycji stałej pt. „Pszczoły”, która jest przewidziana do realizacji w Białowieskim Parku Narodowym – takie jest konkursowe zadanie. Prace przyjmowane są do 30 stycznia 2012 roku.
Interia - ‎15 lis 2011‎

Parlament Europejski przyjął projekt rezolucji w sprawie sytuacji w sektorze pszczelarskim, która zaczyna być dramatyczna. Posłowie podkreślili, że rosnąca umieralność pszczół może mieć poważny wpływ na produkcję żywności w Europie i utrzymanie
Wirtualna Polska - ‎10 lis 2011‎

Gorąca herbata słodzona miodem. Pycha! Cóż lepszego na rozgrzanie w długie jesienne wieczory? Wiadomo, że miód to nie tylko przysmak, ale i lekarstwem. Jednak, by leczył, musi być prawdziwy. Tymczasem półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów
Gazeta Wyborcza - ‎23 lis 2011‎

20.10, Ale kino!; dramat obyczajowy, Turcja/Niemcy/Francja 2010, reż. Semih Kaplanoglu, wyk. Tülin Özen, Bora Altas, Erdal Besikcioglu, Ayse Altay (115 min) (teletekst) Sześcioletni Yusuf (Bora Altas) mieszka z rodzicami w górskiej wiosce.
Gazeta.pl - ‎9 lis 2011‎

Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów – twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
Nowa Trybuna Opolska - ‎5 lis 2011‎

Albert Einstein powiedział, że kiedy wyfrunie ostatnia pszczoła, ludzie przetrwają tylko cztery lata. To może być już wkrótce… Pszczelarz Antoni Zwoliński w pasiece w Mąkoszycach. (fot. Roman Baran) Wokół domów tylko te szpalery iglaków,
SE.pl - ‎15 lis 2011‎

W sezonie jesienno-zimowym coraz częściej sięgamy po miód, aby zapobiec przeziębieniom. Jednak, żeby miód zadziałał powinien być prawdziwy. Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy? Jak odróżnić sztucznie słodzony miód od naturalnego?
Gazeta Wyborcza - ‎17 lis 2011‎

Miód kurpiowski, twaróg, dynia marynowana w oleju rzepakowym. Śniadanie to pole do popisu dla każdego, wystarczy starannie wybrać składniki. To może być nasza specjalność narodowa Miałam niedawno okazję podejmować śniadaniem dziennikarkę kulinarną z
Gazeta Olsztyńska - ‎21 lis 2011‎

Przedszkole Bajka uczestniczyło w projekcie realizowanym przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy „Z ekologią za pan brat”. W czwartek, 17 listopada dzieci odwiedziła pszczelarka Żaneta Szeszko. Dzięki wizycie poznały proces powstawania miodu,
e-Teatr.pl - ‎22 lis 2011‎

Teatr Ochoty zaprasza 24 listopada o godz. 19.00 do klubokawiarni Sen Pszczoły, ul. Inżynierska 3 na Czytanie Oberiutów. Zapraszamy na drugie czytanie w ramach projektu CHARMS/WIERTOW/STRAWIŃSKI, poświęconego rosyjskiej awangardzie pierwszej połowy XX
Express Bydgoski - ‎5 lis 2011‎

Bydgoszcz wciąż szuka motywu przewodniego, na którym można oprzeć kampanię promocyjną miasta. Co według ciebie powinno być jej głównym wyznacznikiem? Czy szkolne e-dzienniki dobrze spełniają swoją funkcję? Epidemia wymierania pszczół ma zasięg światowy
Odkrywcy.pl - ‎3 lis 2011‎

Możliwy wpływ cząstek emitowanych z silników diesla na pszczoły zbadają naukowcy brytyjscy. Niewykluczone, że drobiny te mogą wpływać na zwoje mózgowe owadów i uszkadzać struktury odpowiedzialne za ich orientację w przestrzeni.
Gazeta Pomorska - ‎10 lis 2011‎

- Frekwencja dopisała, dotarły 43 osoby – mówi Zbigniew Rębacz, prezes koła. – Nie spotkamy się w grudniu, musieliśmy to zrobić wcześniej, by rozliczyć wpłaty pieniędzy, refundacje kosztów m.in. za matki, leki. Pszczelarze też muszą trzymać się
Gazeta Krakowska (subskrypcia) - ‎4 lis 2011‎

Wiosną pszczelarze uzbrojeni w podkurzacze pojadą do stolicy walczyć o życie w ulach. Idea niezwykłej demonstracji zrodziła się na Sądecczyźnie. Sądeccy pszczelarze wspierani przez kolegów z całej Polski wypowiedzieli wojnę urzędnikom z Ministerstwa
Onet.pl - ‎12 godz. temu‎

Ponad 3 mld euro nadwyżki w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi powinna mieć Polska na koniec 2011 r…. Zobacz więcej 24 paź, 17:38 Polscy rolnicy będą mogli sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności
konin.pl - ‎8 godz. temu‎

Setki koninian przyjęło zaproszenie Prezydenta Miasta Józefa Nowickiego do udziału w kolejnej akcji z cyklu „Zdrowie to podstawa”. Akcji towarzyszy kiermasz zdrowej żywności połączony z możliwością wykonania darmowych badań oraz uzyskania cennych
trojmiasto.pl - ‎13 godz. temu‎

Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo. O tej porze roku pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, wieje, pada i jest zimno. Trudno jest zmotywować się do wyjścia z domu,

Pszczelarze: neonikotynoidy przyczyną masowego wymierania pszczół

Gazeta.pl - ‎9 lis 2011‎

„Zagłada pszczół to dramat nie tylko dla właścicieli pasiek i amatorów miodu, ale też dla sadowników, którzy bez pszczół nie zbiorą owoców” – zauważa pszczelarz, członek Związku Pszczelarzy Zawodowych, z Sądecczyzny Tadeusz Kasztelan.
Gazeta Olsztyńska - ‎21 lis 2011‎

Przedszkole Bajka uczestniczyło w projekcie realizowanym przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy „Z ekologią za pan brat”. W czwartek, 17 listopada dzieci odwiedziła pszczelarka Żaneta Szeszko. Dzięki wizycie poznały proces powstawania miodu,
Nowa Trybuna Opolska - ‎5 lis 2011‎

Miód trzeba jeść, kiedy dopisuje zdrowie. To chodzi o wzmacniające odporność organizmu pszczele enzymy. One wzmacniają też serce. Chociaż sława Jana Dzierżona, księdza-pszczelarza, była powszechna już w całej Europie, to na Opolszczyźnie ule nie stały
NaszeMiasto.pl - ‎19 lis 2011‎

W weekend odbywa się pierwsze „Jesienne krakowskie miodobranie” na placu Wolnica, impreza organizowana przez Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich. – Zdecydowaliśmy się na tak późny kiermasz, bo miody jesienne są wspaniałe – zapewnia Marian Opoka,
Radio eR 87,9 FM - ‎17 lis 2011‎

Pojawia się również kwestia upraw GMO dla zdrowia pszczół miodnych. O domieszkach pyłku GMO do miodu i przyjęciu dyrektyw ograniczających ich zawartość mówi profesor Wiesław Huszcza, ekspert Polski do komisji Unii Europejskiej w sprawie pszczelarstwa
Gazeta Wyborcza - ‎17 lis 2011‎

Moim ostatnim odkryciem jest miód kurpiowski. Jak twierdzi jego autor Zbigniew Szymański, tak smakował miód naszych pradziadków. Ule umieszczane są daleko od upraw rolnych – w Puszczy Zielonej i Białej, na Kurpiach. Pszczoły zbierają nektar i pyłki

PAP - ‎3 lis 2011‎

W opinii ekspertów udział pszczół w globalnej gospodarce liczy się w miliardach dolarów. Pszczoły zapylają kwiaty roślin uprawnych, dzięki czemu te mogą później wydać plony. Nie bez znaczenia jest też produkcja miodu oraz sam fakt ich hodowli,
Wirtualna Polska - ‎8 lis 2011‎

Populacja pszczół na świecie jest coraz mniejsza, choć nie ma pewności, jaka jest tego przyczyna. Jednak nawet zamiłowanie do miodu i sympatia do owadów nie przekonają chyba nikogo do posiadania ula we własnym mieszkaniu? Projektanci z Philipsa wcale
Express Bydgoski - ‎5 lis 2011‎

Pszczoły wymierają – to fakt bezsporny. Zaczęło się to nagle. Konsekwencją tego zjawiska będzie nie tylko brak miodu w kuchni. Grozi nam globalna klęska ekologiczna i to nie w odległej przyszłości, ale już za kilka lat. Eksperci biją na alarm,

Sądecczyzna: w stolicy zrobią zadymę w obronie pszczół

Gazeta Krakowska (subskrypcia) - ‎4 lis 2011‎

Walczymy w interesie publicznym. Zagłada pszczół to dramat nie tylko dla właścicieli pasiek i amatorów miodu, ale też dla właścicieli sadów, które zapylają pszczoły. Jeśli braknie pszczół, braknie też owoców! Na pszczelarskich forach internetowych



Źródło: INFO


Podobne wiadomosci:

  • Noc Nietoperzy
  • Pij alkohol odpowiedzialnie
  • Bez podwyżek w PGNiG
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin plakaty lublin tanie ksero lublin tanie ksero lublin szybki druk wysokonakładowy skanowanie lublin hempla lublin wydruki lublin centrum