Gospodarstwo Pasieczne PACHNICZÓWKA
Adrian Pachnik ukończył jedyną szkołę pszczelarską w Europie, czyli Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, gdzie pokazano mu, że pszczelarstwo to nie tylko hobby, ale również sposób na biznes. Miody pozyskiwane w pasiece po skrystalizowaniu są przekładane do słoików „na zimno”, czyli bez dekrystalizacji. Adrian Pachnik kilka lat temu zaczął produkować Miodowe Piwo Mazowieckie, jedyne w
Polsce warzone bez udziału zbóż. A od dwóch lat sprzedaje Miodoladę
Mazowiecką (o smaku miętowym i imbirowym), bezalkoholowe, miodowe napoje
z naturalnymi wyciągami z ziół i owoców. Napój jest wpisany na listę
produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.
Ponadto Firma Pachniczówka prowadzi produkcję pasieczną polegającą na
prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego-towarowego nastawionego na
pozyskiwanie miodów rodzajowych, pyłku kwiatowego, pierzgi oraz kitu
pszczelego. Konfekcjonowanie tych produktów w stanie nieprzetworzonym
oraz przerób prowadzone są głównie pod katem miodosytnictwa.
Pachniczówka jedna z zaledwie kilkudziesięciu polskich firm została
wpisana na listę Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa
Kulinarnego.
PACHNICZÓWKA Gospodarstwo Pasieczne
Czytaj całość…
Źródło: Gospodarstwo Pasieczne PACHNICZÓWKA