Do Miodnicy po miód i kozę
Warzywa prosto z ogródka, tradycyjnie wypiekane pieczywo, jajka od zielononóżek. Na targowisko Vitavaria w Miodnicy co sobotę zjeżdżają hodowcy i producenci z regionu.
Na pomysł uruchomienia targowiska wpadł miejscowy rolnik, Jerzy Szłapka. Co sobotę, w godzinach 7-14, można tu spotkać hodowców i producentów z regionu. Sprzedają swojskie wyroby mięsne, warzywa z ekologicznych upraw, miody, przetwory owocowe, mleczne, a także różne odmiany kur, gęsi, królików czy kaczek. Sam właściciel proponuje chleb wypiekany tradycyjnymi metodami w ceramicznym piecu, a także wędzone pstrągi i jajka.
Największym hitem są jajka od kurek zielononóżek.
- Zawierają o 30 procent mniej cholesterolu, przez co są zdrowsze od tych, które jemy na co dzień. A cena niemal taka sama – zachwala Elżbieta Musiałkowska, która na targowisko przyjechała spod Nowej Soli. – Oprócz jaj, sprzedajemy kurki zielononóżki. W odróżnieniu od zwykłych kur, wymagają większego wybiegu.
Przed Wielkanocą handlowcy polecają królika, na pasztet albo pieczeń.
- Najlepiej takiego olbrzyma belgijskiego, jednego z największych królików na świecie – zaznacza Andrzej Biórka z Janowca koło Szprotawy. – Dziś już nie tylko koneserzy cenią sobie królicze mięso. Najpopularniejszą potrawą z królika jest oczywiście pasztet, lecz z powodzeniem można z króliczego mięsa zrobić wspaniałą pieczeń.
Barbara Czernicka z zakładu masarnicznego z Wymiarek poleca białą, długo dojrzewającą kiełbasę oraz swojską szynkę zwaną „babcią”.
Na targowisku w Miodnicy można również kupić ozdoby na wielkanocny stół. Zajączki ze słomy i sizalu oferuje Teresa Zatwarnicka z Kamionki k. Nowogrodu Bobrzańskiego, która wyrabia je od 10 lat.
Na miejscu, w barze Szłapki, można również zjeść. Zamiast pepsi czy hamburgera, serwowany jest domowy żurek czy babka ziemniaczana.
- kozy – 100 zł za 1 sztukę
- miód – od 25 zł 0,9 l
- gęsi – 60 zł za 1 sztukę
- kaczki francuskie – 30 zł za 1 sztukę
- bażanty – 25-30 zł za 1 sztukę
- króliki – 25-30 zł za 1 sztukę
- olbrzym belgijski – od 70 zł za 1 sztukę
- kurki (6-tygodniowe) – od 12 zł za 1 sztukę
- kurki zielononóżki (6-tygodniowe) – od 15 zł za 1 sztukę
- chleb wiejski na zakwasie (3 kg) – 20 zł
- jajka – od 80 groszy za sztukę
- jajka od zielononóżek – od 1 zł za sztukę
- ziemniaki z upraw ekologicznych – od 70 groszy za 1 kg
- buraki z upraw ekologicznych – od 1,30 zł za 1 kg
- kapusta z upraw ekologicznych – od 1,50 za 1 sztukę
Źródło: Gazeta Regionalna
Źródło: Do Miodnicy po miód i kozę