Coraz mniej pszczół
Wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy czy rzepakowy.
Miód działa antybakteryjnie, regenerująco i przede wszystkim wzmacnia
odporność. Z roku na rok jest go coraz mniej. Gospodarze biją na alarm.
Niestety, z roku na rok ubywa pszczół, a to przecież dzięki ich ciężkiej
pracy produkcja miodu nadal jest możliwa. Powodów tegorocznego
nieurodzaju jest wiele m.in. choroby owadów i zbyt długie, mroźne
przedwiośnie.
Jednym z gospodarstw pszczelarskich, które na kryzys nie narzeka, jest
pasieka państwa Dutkowiaków w Sulęcinie. Rocznie produkuje 45 ton miodu.
Oparło się pszczelemu kryzysowi, dzięki kontroli nad owadami i własnej
hodowli matek pszczelich.
W Polsce ginie 100 tysięcy rodzin pszczelich rocznie. Może się więc
okazać, że za kilka lat zabraknie tych pracowitych robotnic do zapylania
roślin.
Źródło: tvp.pl Ewa Sadowska
Źródło: Coraz mniej pszczół