Coraz mniej pszczół

Wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy czy rzepakowy.
Miód działa antybakteryjnie, regenerująco i przede wszystkim wzmacnia
odporność. Z roku na rok jest go coraz mniej. Gospodarze biją na alarm. 

Coraz mniej pszczół fot. DARIUSZ MAŁANOWSKI

Niestety, z roku na rok ubywa pszczół, a to przecież dzięki ich ciężkiej
pracy produkcja miodu nadal jest możliwa. Powodów tegorocznego
nieurodzaju jest wiele m.in. choroby owadów i zbyt długie, mroźne
przedwiośnie.

Jednym z gospodarstw pszczelarskich, które na kryzys nie narzeka, jest
pasieka państwa Dutkowiaków w Sulęcinie. Rocznie produkuje 45 ton miodu.
Oparło się pszczelemu kryzysowi, dzięki kontroli nad owadami i własnej
hodowli matek pszczelich.

W Polsce ginie 100 tysięcy rodzin pszczelich rocznie. Może się więc
okazać, że za kilka lat zabraknie tych pracowitych robotnic do zapylania
roślin.

Źródło: tvp.pl Ewa Sadowska



Źródło: Coraz mniej pszczół


Podobne wiadomosci:

  • W Polsce jest coraz mniej pszczół. Owady te można ratować poprzez tworzenie kwiatowych ogrodów i stosowanie naturalnych nawozów
  • Pszczół jest coraz mniej
  • Kula ziemska się ogrzewa. Nad Ziemią będzie mniej chmur i coraz cieplej
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin serwis ekspresów do kawy lublin drukowanie z internetu serwis niszczarek lublin niszczarki lublin naprawa niszczarek lublin