Co będziesz jadł, gdy przyjdzie Zielony Ład?
Od przyszłego roku zaczną obowiązywać przepisy upraszczające drogę ekologicznej żywności na europejskie stoły. Wchodzące w życie rozporządzenie jest częścią unijnej długofalowej strategii Europejskiego Zielonego Ładu, która poprzez zmianę regulacji rynku spożywczego i wprowadzanie nowych nawyków konsumenckich, ma za zadanie walkę z kryzysem klimatycznym.
Unijne działania związane z dążeniem do zasobnooszczędnej gospodarki na łamach Gazety Wyborczej w ramach wspólnego cyklu „Jedna Planeta. Jedno życie. Żywność” omówiła Alicja Michałowska.
Prawniczka CPŻ zwróciła uwagę na propozycje poprawy dobrostanu zwierząt, omówiła planowane zmiany przepisów dotyczące zakazu chowu klatkowego, a także skupiła się na unijnych działaniach podejmowanych w zakresie ograniczenia spożycia mięsa i promowania alternatyw. Alicja Michałowska odniosła się również do kwestii plastiku, który staje się coraz istotniejszym problemem w UE.
Zapraszamy do zapoznania się z omawianym artykułem, który dostępny jest TUTAJ.
Artykuł Co będziesz jadł, gdy przyjdzie Zielony Ład? pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Co będziesz jadł, gdy przyjdzie Zielony Ład?