Całuski z Pszczelej Woli

Całuski

Do przygotowywania i pieczenia tego ciasta używa się wosku pszczelego, dlatego można je długo (nawet do dwóch lat) przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

SKŁADNIKI:

1 szklanka (ok. 35 dag) miodu,

1 szklanka (ok. 23 dag) cukru,

2 jaja,

60-80 dag mąki,

1 łyżeczka przypraw korzennych,

1 łyżeczka sody oczyszczonej

WYKONANIE:

Cukier utrzeć z jajami (najlepiej w donicy), dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.

Z ciasta odjąć porcję, utoczyć wałeczek grubości palca, pociąć na kawałki o długości jednego centymetra i na dłoni wyrobić z niego kuleczki.

Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem, a po przestygnięciu ułożyć na niej kuleczki ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

Warto wiedzieć:

Jeżeli zużyjemy w sumie ok. 60 dag mąki, to ciasto będzie luźne, a kuleczki będą się rozlewały, tworząc płaskie placuszki.

Po upieczeniu otrzymamy niezbyt wyrośnięte, ale puszyste i kruche pierniczki, rozpływające się w ustach.

Jeśli zaś do wyrobu ciasta zużyjemy więcej mąki, to będzie ono bardziej gęste, na skutek czego utoczone kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosną i nie rozleją się. Powstaną foremne, pulchne i nieco twardsze pierniczki o średnicy 3-3,5 cm, zwane całuskami.

Źródło: Całuski z Pszczelej Woli


Podobne wiadomosci:

  • Dzień otwarty szkoły w Pszczelej Woli
  • Zjazd Absolwentów w Pszczelej Woli
  • Zaklinacze pszczół z Pszczelej Woli
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin skanowanie lublin projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format wydruki lublin centrum format lublin wielkoformatowe format