Całuski z Pszczelej Woli
Do przygotowywania i pieczenia tego ciasta używa się wosku pszczelego, dlatego można je długo (nawet do dwóch lat) przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
SKŁADNIKI:
1 szklanka (ok. 35 dag) miodu,
1 szklanka (ok. 23 dag) cukru,
2 jaja,
60-80 dag mąki,
1 łyżeczka przypraw korzennych,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Cukier utrzeć z jajami (najlepiej w donicy), dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta odjąć porcję, utoczyć wałeczek grubości palca, pociąć na kawałki o długości jednego centymetra i na dłoni wyrobić z niego kuleczki.
Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem, a po przestygnięciu ułożyć na niej kuleczki ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Warto wiedzieć:
Jeżeli zużyjemy w sumie ok. 60 dag mąki, to ciasto będzie luźne, a kuleczki będą się rozlewały, tworząc płaskie placuszki.
Po upieczeniu otrzymamy niezbyt wyrośnięte, ale puszyste i kruche pierniczki, rozpływające się w ustach.
Jeśli zaś do wyrobu ciasta zużyjemy więcej mąki, to będzie ono bardziej gęste, na skutek czego utoczone kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosną i nie rozleją się. Powstaną foremne, pulchne i nieco twardsze pierniczki o średnicy 3-3,5 cm, zwane całuskami.
Źródło: Całuski z Pszczelej Woli