Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej
- Zakres certyfikacji ekologicznej – przewodnik wyjaśnia, które produkty mogą być oznaczone jako ekologiczne, w tym nie tylko żywność i pasze, ale także np. algi, drożdże, herbaty czy zioła.
- Logo produkcji ekologicznej – omówiono dokładne zasady jego stosowania, zarówno na produktach jednostkowych, jak i w kontekście restauracji czy cateringu.
- Etykietowanie i certyfikacja – przewodnik rozwiewa wątpliwości związane z użyciem określeń „bio” i „eko”, a także wymaganiami dla produktów importowanych spoza UE.
- Produkty wyłączone z certyfikacji – oprócz kosmetyków czy detergentów, przewodnik wyjaśnia również, dlaczego surowce mineralne (np. sól), woda mineralna czy produkty tytoniowe nie mogą być uznawane za ekologiczne.
- Nowe interpretacje dla mniej typowych produktów – dokument zawiera szczegółowe informacje o kombuchy, spirulinie, korku naturalnym, oleju z opuncji, a także np. fermentowanych napojach roślinnych i przyprawach w proszku.




Artykuł Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej