Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej

19 marca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała zaktualizowany przewodnik „Frequently Asked Questions on Organic Rules”, który zawiera odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące unijnych przepisów w zakresie produkcji ekologicznej, a także pomaga w interpretacji przepisów rozporządzenia (UE) 2018/848.
 
Co znajdziemy w przewodniku?
 
  • Zakres certyfikacji ekologicznej – przewodnik wyjaśnia, które produkty mogą być oznaczone jako ekologiczne, w tym nie tylko żywność i pasze, ale także np. algi, drożdże, herbaty czy zioła.
 
  • Logo produkcji ekologicznej – omówiono dokładne zasady jego stosowania, zarówno na produktach jednostkowych, jak i w kontekście restauracji czy cateringu.
 
  • Etykietowanie i certyfikacja – przewodnik rozwiewa wątpliwości związane z użyciem określeń „bio” i „eko”, a także wymaganiami dla produktów importowanych spoza UE.
 
  • Produkty wyłączone z certyfikacji – oprócz kosmetyków czy detergentów, przewodnik wyjaśnia również, dlaczego surowce mineralne (np. sól), woda mineralna czy produkty tytoniowe nie mogą być uznawane za ekologiczne.
 
  • Nowe interpretacje dla mniej typowych produktów – dokument zawiera szczegółowe informacje o kombuchy, spirulinie, korku naturalnym, oleju z opuncji, a także np. fermentowanych napojach roślinnych i przyprawach w proszku.
 
Dlaczego warto zapoznać się z przewodnikiem?
Dokument odpowiada na wiele praktycznych pytań, jakie mogą mieć producenci i sprzedawcy, a także pomaga w unikaniu błędów związanych z oznakowaniem czy certyfikacją. To niezbędne narzędzie dla każdego, kto działa w branży ekologicznej w UE.
 
Pełna treść przewodnika dostępna jest na stronie Komisji Europejskiej: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_pl#documents
 
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
???? biuro@food-law.pl
???? www.food-law.pl
 

Artykuł Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Aktualizacja przewodnika Komisji Europejskiej ws. zasad produkcji ekologicznej


Podobne wiadomosci:

  • Nie zgadzamy się z karą Komisji Europejskiej za niewłaściwe wykorzystanie funduszy rolnych
  • Specjalne oznakowanie żywności ekologicznej
  • Polacy chcą jeść zdrowo. Polska może stać się europejskim liderem produkcji żywności ekologicznej
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie drukowanie z internetu projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format tanie ksero lublin tanie kopiowanie lublin szybki druk wysokonakładowy