A jenak pszczoły bo pszczoły to zapylanie
„Zapewnienie pełnego zapylania przez pszczoły powoduje wzrost plonu, w porównaniu z plonem przeciętnym, w następującej wysokości: roślin sadowniczo-jagodowych o 30-60%, koniczyny czerwonej o 50-80%, lucerny o 65%, esparcety o 60%, ogórków o 75-90%, gorczycy o 60%, słonecznika i rzepaku do 35%, lnu oraz dyniowatych o 20-25%. Można zatem przyjąć, że dobre zapylenie przez pszczoły upraw entomofilnych, przy prawidłowo przeprowadzonych zabiegach agrotechnicznych i ochrony roślin powoduje wzrost plonu średnio o 50%….
W Polsce około 60 gatunków roślin uprawnych bardzo pozytywnie lub pozytywnie reaguje na odwiedzanie przez owady zapylające. Wśród nich jest znaczna grupa roślin dla których obecność zapylaczy jest bardzo korzystna, chociaż w pewnym stopniu są one samopylne. Do takich roślin należą: rzepak, rzepik proso, gorczyca, mak, len, łubin żółty, wyka ozima, groch siewny, peluszka, seradela czy soja. Zwłaszcza rzepaki mieszańcowe potrzebują pszczół do dobrego zapylenia. Natomiast drugą grupę gatunków roślin stanowią takie, których plon jest uzależniony wyłącznie, lub prawie wyłącznie od owadów. Należą tu: gryka, słonecznik, lucerna, esparceta, sady, owoce jagodowe (truskawki, maliny, porzeczki, agrest), warzywa, kapusta na nasiona i inne…”
Wg informacji Grzegorz Pruszyński z IOR w Poznaniu
Znaczenie pszczół miodnych w zapylaniu roślin entomofilnych
Rola pszczół miodnych w zapylaniu roślin staje się coraz bardziej dominująca, ponieważ z powodu powszechnej chemizacji rolnictwa i dużego zanieczyszczenia środowiska zastraszająco szybko ubywa dzikich zapylaczy roślin — pszczół samotnic i trzmieli. …
Według oceny specjalistów na świecie pszczoły miodne jako zapylacze roślin entomofilnych przynoszą gospodarce człowieka nawet 100-krotnie więcej korzyści niż jako dostarczycielki miodu, pyłku, wosku, propolisu, mleczka pszczelego i jadu…
Potrzeby poszczególnych upraw na zapylanie przez owady zależą od wielu czynników, m.in. od budowy morfologicznej kwiatów, stopnia samopłodności wykazywanego przez rośliny, rozmieszczenia kwiatów na roślinie, a także na roślinach sąsiadujących. Uprawy, które w naj większym stopniu potrzebują zapylenia przez owady, wytwarzają kwiaty jednopłciowe, oddzielnie męskie i oddziel nie żeńskie, gdzie oba typy kwiatów występują często na różnych roślinach lub na tej samej roślinie. W takich przypadkach owady, w szczególności owady pszczołowate, są bardzo ważnym wektorem przenoszenia pyłku z kwiatów męskich na kwiaty żeńskie. Przy wyższym stopniu samopłodności rośliny wytwarzają kwiaty obupłciowe, jednak pszczoły bardzo często skutecznie pomagają przy za pyleniu. Pozostała część roślin uprawnych, w szczególności zboża, zapylana jest głównie przez wiatr lub dzięki siłom grawitacji, więc pszczoły nie odgrywają w tych przypadkach żadnej roli. Możliwy jest, więc podział poszczególnych upraw według ich stopnia zależności od zapylania przez owady w takim porządku, gdzie ekonomiczna wartość zapylania jest najwyższa właśnie w przypadku upraw najbardziej zależnych od zapylania przez owady. Korzyści z zapylania entomofilnych roślin uprawnych są niepodważalne. Duże jest zainteresowanie naukowców i świadomych producentów różnymi substancjami przyciągającymi owady, tzw. atraktantami. Stosuje się je w celu zwiększenia skuteczności zapylania…..
Dr Zbigniew Kołtowski
Oddział Pszczelnictwa w Puławach
(fragmenty artykułów)
Źródło: A jenak pszczoły bo pszczoły to zapylanie