Czy dodatki do żywności takie jak pirosiarczyn sodu i dwutlenek siarki każdorazowo należy deklarować w wykazie składników jako alergeny?

Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia nr 1169/2011 dwutlenek siarki i siarczyny stanowią alergen w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
???? ????????????????̨???????????? ???? ????????????????????̇???????????????? ???????????????????????????? ???????? ????̇????????????????????́???????? ????????????????????????????????̨???????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????? / ???????????????????????????????????? (???? ???????????? – ???? ????????????) ????????????????????̇???? ????????????????????????????????????????́ ???? ???????????????????????????? ????????ł????????????????????????́???? ???????????????? ???????????????????????????????? (wyróżniając ich nazwę opisową zgodnie z art. 21 ust. 1 lit. b) rozp. 1169/2011) ????????ł????̨???????????????????? ???? ????????????????????????????????, ???????????? ???????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????????????????????????? ????????????????????????????????????, ????̇???? ł????̨???????????????? ????????????????????????????????́????́ ???????????????????????????????????? ???????????????????????? ???? ????????????????????????????????????́???? ???? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ???????? ????????/???????? ???????????? ???????? ????????/???????????????? ???? ???????????????????????????????????????????????? ???????? ????????ł????????????????????????̨ ????????????????????????????????́????́ ????????????.
Zatem w celu oceny czy dodatki do żywności takie jak pirosiarczyn sodu i dwutlenek siarki należy kwalifikować jako alergen, koniecznym jest zweryfikowanie łącznej zawartości dwutlenku siarki i siarczynów w produkcie gotowym.
Zachęcamy do podjęcia działania już teraz, aby zapewnić zgodność z przepisami dotyczącymi oznakowania żywności! Nasz zespół ekspertów pomoże Ci w analizie przepisów i dostosowaniu oznakowania, abyś mógł zapewnić bezpieczeństwo i zgodność Twoich produktów z obowiązującym prawem.

Artykuł Czy dodatki do żywności takie jak pirosiarczyn sodu i dwutlenek siarki każdorazowo należy deklarować w wykazie składników jako alergeny? pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Czy dodatki do żywności takie jak pirosiarczyn sodu i dwutlenek siarki każdorazowo należy deklarować w wykazie składników jako alergeny?


Podobne wiadomosci:

  • Kiedy dozwolonym będzie pominięcie dodatków do żywności w wykazie składników środka spożywczego?
  • Witaminy i składniki mineralne w wykazie składników żywności wzbogaconej – jak je deklarować?
  • Eksport do UK – dwutlenek tytanu
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin naprawa ekspresów serwis ekspresów do kawy warszawa skanowanie kolor lublin wydruki lublin wielki format skan projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format