Pyłek kwiatowy u Bartnika

Pyłek pszczeli – cudowny dar natury

 

Pszczoły są zagrożone, a bez nich człowiek nie ma szans na przeżycie. Nie wiemy też , jakie skarby dla zdrowia znajdują się w ulu. A jest ich mnóstwo. O tym i o innych sprawach interesujących pszczelarzy mówiono podczas bloku konferencyjnego XX Biesiady Pszczelarskiej.

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported / Fot. Dr Michel RoyonPodczas ostatniej XX Biesiady Pszczelarskiej u Sądeckiego Bartnika w Stróżach, fascynujący wykład na temat leczniczych właściwości pyłku pszczelego przeprowadził prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, emerytowany profesor Collegium Medium UJ (farmakolog) i ekspert ds. apiterapii.Nasza dotychczasowa wiedza oparta na takich publikacjach jak: Pszczela Apteczka dra Edwarda Kałużnego , Produkty pszczół w terapii prof. hab. dra Bogdana Kędzi i mgr Elżbiety Hołderni-Kędzi oraz na artykułach publikowanych w czasopismach pszczelarskich, została wzbogacona o dane, będące efektem najnowszych badań prowadzonych w placówkach naukowych w Polsce i za granicą.

Czym jest pyłek pszczeli i jak się go pozyskuje? Jest to substancja roślinna a właściwie komórka zarodnikowa, którą pszczoły przynoszą do ula po oblocie kwiatów. Każdy kwiat posiada pręciki zakończone pylnikami. Pszczoły zbierające nektar, mimo woli przyjmują pyłek na swoje, pokryte włoskami ciało, przenosząc go na słupek kwiatu i w ten sposób dokonując zapylenia. Podczas lotu
na inny kwiat taka pszczoła jednocześnie zgarnia nóżkami pyłek ze swojego ciała ku tylnym odnóżom, zaopatrzonym w specjalne „koszyczki” i lepi z niego coś w rodzaju kulek, zwanych obnóżami. Z tym bagażem zewnętrznym majestatycznie wkracza do ula. Nektar i obnóża pobierają od niej inne robotnice i umieszczają w komórkach plastra.

Pszczoły będą walczyć z terroryzmem

Specjalizujący się w pozyskiwaniu pyłku pszczelarze ustawiają w ulu specjalne poławiacze i przeciskająca się przez węższe otwory pszczoła gubi część swoich obnóży, które po wysuszeniu nadają się do sprzedaży i zastosowania w apiterapii. Przy tym, proszę zapamiętać bardzo ważny szczegół. Każda drobina (komórka ) pyłku posiada nierozpuszczalną w żadnym kwasie ani temperaturze twardą otoczkę celulozową i dlatego, bez jej rozbicia, drogocenne substancje w niej zawarte nie zostaną uwolnione , by zasilić nasz organizm. Zatem, należy owe
kuleczki pyłku pszczelego zemleć. Ponieważ są one wysuszone, najlepiej lekko je (określoną porcję) nawilżyć i rozetrzeć.

Pozyskuje się jeszcze z ula pyłek pszczeli w formie pierzgi. To ten sam pyłek,
tylko wtłoczony przez pszczoły w komórki plastra, zalany miodem i poddany lekkiej fermentacji. Jest on wzbogacony o dodatkowe enzymy i posiada więcej właściwości leczniczych niż ten w formie suchych obnóży.

Dlaczego pyłek pszczeli jest tak drogocennym produktem?

Wiadomo, że człowiek starzeje się, że każdego niemal dnia zanikają jego komórki, zatem jego organizm złożony z różnych pierwiastków przestaje należycie funkcjonować, zachwianiu ulega równowaga tych pierwiastków. Obniża się przez to jego zdolność do przeciwstawiania się szkodliwym czynnikom zewnętrznym jak wirusy, bakterie, etc.

źródło: wiadomosci24.pl

Źródło: Pyłek kwiatowy u Bartnika


Podobne wiadomosci:

  • XXI Biesiada u Bartnika
  • Niedoceniana pierzga
  • Miód i apiterapia
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin serwis ekspresów do kawy warszawa skanowanie kolor lublin wydruki lublin wielki format skan projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format