Znakowanie bananów na etapie sprzedaży detalicznej
Od 1 stycznia 2025 r. obowiązuje nowe rozporządzenie nr 2023/2429 [1] w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
W rozporządzeniu tym została określona szczegółowa norma handlowa dla bananów – nie dotyczy ona jednak bananów dojrzewających (np. żółtych), na etapie sprzedaży detalicznej. Norma ta przeznaczona jest dla bananów importowanych na etapie ich przywozu, przed zamieszczeniem w dojrzewalni.
W konsekwencji banany dojrzewające (np. żółte) na etapie sprzedaży detalicznej nie podlegają klasyfikacji i nie powinny być znakowane klasą jakości. Dotyczy ich jednak obowiązek oznaczania państwa pochodzenia.
Pozostałe informacje obowiązkowe do przekazania konsumentów na etapie sprzedaży detalicznej będą uzależnione od formy, w jakiej sprzedawane są banany, tj. w opakowaniach czy luzem.
Jeśli mają Państwo wątpliwości dotyczące znakowania żywności, zachęcamy do kontaktu z nami – zapewnimy wsparcie i rozwiejemy wątpliwości!
[1] Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011 (Dz. U. UE. L. z 2023 r. poz. 2429).
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Znakowanie bananów na etapie sprzedaży detalicznej pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Znakowanie bananów na etapie sprzedaży detalicznej
Podobne wiadomosci:
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznejSamochody z bananów i ananasówZmiany – znakowanie żywności