Zdrowie pszczół w Europie
19 lutego w Warszawie odbyła się
konferencja naukowa: „Zdrowie pszczół w Europie” przygotowana przez
Instytut Badawczy OPERA i Katedrę Pszczelnictwa Uniwersytetu
Warmińsko-Mazurskiego.
STRESZCZENIE
Celem niniejszego dokumentu jest zebranie najnowszych dostępnych
informacji na temat czynników wpływających na zdrowie pszczół
hodowlanych oraz populacji dzikich, w tym pszczół samotnic i trzmieli.
Raport rozpoczyna się od przesłanki, że spadek liczebności owadów
zapylających może mieć istotny niekorzystny wpływ ekologiczny na
różnorodność gatunków roślin i ekonomiczny na produktywność plonów.
Jednak jak dotąd stan i względne znaczenie czynników stresowych, które
mogą wpływać na populacje pszczół, są stosunkowo niejasne i w wielu
przypadkach szeroko dyskutowane. W Europie jest znanych przynajmniej 700
gatunków pszczół, ale tylko jeden, Apis melliflera, jest hodowany w
celu produkcji miodu. Według raportu Komisji Europejskiej w sprawie
zdrowia pszczół (ang. European Commission Communication on Honeybee
Health, EC, COM (2010)714final) liczba pszczelarzy w UE jest szacowana
na około 700 000 i prowadzą oni około 15 milionów uli. Około 97% z nich
to amatorzy prowadzący około 67% uli w UE… Czytaj więcej – Chrońmy Pszczoły…
Źródło: Zdrowie pszczół w Europie