Wyroby cukiernicze i napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową
W przypadku wyrobów cukierniczych lub napojów zawierających kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową w wyniku dodania substancji jako takiej (takich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra, w świetle załącznika III rozporządzenia nr 1169/2011, należy zamieścić w ich oznakowaniu odpowiednie informacje ostrzegawcze, w zależności od przypadku:
– Gdy zawartość ww. składników w wyrobach cukierniczych / napojach wynosi 100 mg/kg lub 10 mg/l lub więcej, bezpośrednio po wykazie składników podaje się informację „Zawiera lukrecję” – chyba, że termin „lukrecja” został już włączony do wykazu składników lub do nazwy środka spożywczego.
– Gdy zawartość ww. składników w wyrobach cukierniczych wynosi 4 g/kg lub więcej, bezpośrednio po wykazie składników podaje się informację „Zawiera lukrecję – chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia”.
-Gdy zawartość ww. składników w napojach wynosi 50 mg/l lub więcej (300 mg/l lub więcej w przypadku napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %obj.), bezpośrednio po wykazie składników podaje się informację „Zawiera lukrecję – chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia”.
W razie braku wykazu składników na etykiecie środka spożywczego, powyższe informacje zamieszcza się obok nazwy środka spożywczego.
Artykuł Wyroby cukiernicze i napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wyroby cukiernicze i napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową