Wyniki kontroli jakości handlowej oliwy

➡Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach. IJHARS stwierdził nieprawidłowości w 38 (67,9 % skontrolowanych podmiotów).
 
➡W ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie naszego kraju została przeprowadzona kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, na różnych etapach wprowadzania oliwy do obrotu.
 
➡W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.
 
➡Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania oliwy dotyczyły m.in.:
 
❌Podania nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz użycia opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji;
 
❌Braku podania informacji o miejscu pochodzenia oliwy oraz jej kategorii;
Zamieszczenia obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów;
 
❌Braku podania obowiązkowych informacji w języku polskim, w tym np. nazwy produktu, informacji na temat kategorii, miejsca pochodzenia;
 
❌Zastosowania niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podano „Ekologiczna oliwa z oliwek (…) Extra Virgin” lub „oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno”;
 
❌Braku zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.
 
➡Kontrolą w zakresie cech organoleptycznych objęto 50 partii oliwy o objętości 73,4 hl. Występowanie wad organoleptycznych tj. Md > 0 (mediana wad), które są niedopuszczalne w przypadku najwyższej kategorii oliwy z oliwek i świadczą o niższej kategorii oliwy, stwierdzono w 38 partiach (76 %) o objętości 40,7 hl.
 
➡Kontrolą w zakresie cech fizykochemicznych objęto 52 partie o objętości 116,6 hl. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (9,6 %) o objętości 3,6 hl (jednakże były to również partie oliwy z najwyższej kategorii). Stwierdzono przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.
 
➡Więcej informacji dotyczących wyników kontroli jakości handlowej oliwy upublicznionych przez IJHARS w sierpniu br. jest dostępnych na stronie internetowej pod następującym adresem: https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-oliwy
 
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej. Potrzebujesz konsultacji, zachęcamy do kontaktu z naszymi Ekspertami!
 
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉ biuro@food-law.pl
???? www.food-law.pl
 
#foodlaw #prawożywnościowe #wynikikontroli #IJHARS #jakośćhandlowa #jakośćoliwy #oliwazoliwek

Artykuł Wyniki kontroli jakości handlowej oliwy pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Wyniki kontroli jakości handlowej oliwy


Podobne wiadomosci:

  • IJAHRS opublikowała wyniki kontroli w III kwartale 2012 r.
  • Wyniki kontroli IJHARS opublikowane
  • IJHARS opublikowała wyniki kontroli
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format plakaty lublin serwis ekspresów serwis ekspresów Lublin w Lublinie