Właściwości miodu według Mariana
Nie tylko osładza jesienne wieczory, ale i zwalcza różne choroby. Miód
jest doskonałym remedium na wszystkie dolegliwości – zapewnia pszczelarz
Marian Piotrowicz. Dlatego nie powinien być jedynie sezonowym dodatkiem
do naszej diety – dodaje.
- Co wolisz, miód czy marmoladę do chleba? Puchatek był tak
wzruszony, ze powiedział: – Jedno i drugie. – I zaraz potem, żeby nie
wydać się żarłokiem, dodał: – Ale, po co jeszcze chleb, Króliku?
Kubuś Puchatek miał rację. Wystarczy sam miód: zawiera bardzo dużo mikroelementów i składników antybiotycznych, które pozwalają zwalczyć nie tylko z grypą.
- Wszystkie miody mają bardzo podobne znaczenie dla naszego
organizmu, zapobiegają chorobom, wyrównują niedobór witamin i
mikroelementów - wyjaśnia pszczelarz Marian Piotrowicz. Zdradza
również, że ile miodów tyle smaków i każdy z nich ma swoje dodatkowe
zastosowanie.
- W miodzie lipowym znajdują się różne substancje rozgrzewające tak jak w naparze z kwiatów lipy. Miód gryczany zawiera duże ilości cynku magnezu, wspomagających mięsień sercowy i układ krążenia. Miód akacjowy jest bardzo delikatny, osłaniający, jeśli ktoś cierpi z powodu nieżytów żołądka albo wrzodów – wymienia pszczelarz.
Piotrowicz zachęca do smakowania również tych mniej popularnych odmian miodu. – Mało znany jest miód z takiej rośliny jak facelia błękitna.
Jest to bardzo nektarodajna roślina, kiedyś bardzo często siana przez
rolników dziś nieco rzadziej. Ten miód jest delikatny, o nieco
waniliowym aromacie – wyjaśnia pan Marian.
Prawdziwym rarytasem jest miód mniszkowy, wytwarzany z mniszka lekarskiego. Występuje on dość rzadko, bo jego produkcja wymaga odpowiednich warunków.
- Podczas kwitnienia mniszka musi być bardzo ciepło, powyżej 25
stopni Celsjusza, dopiero wtedy mniszek dobrze nektaruje. Niestety to
rzadko się zdarza. Jeśli już uda się wytworzyć ten miód jest on polecany na choroby wątroby, dwunastnicy, woreczka żółciowego – wyjaśnia pszczelarz.
Źródło: zdrowie.dziennik.pl
Źródło: Właściwości miodu według Mariana