Właściwości lecznicze miodu
naturalnych lekarstw. Ale niektóre z jego odmian działają silniej na
konkretne dolegliwości. Zależy to od roślin z jakich zbierany był
nektar.
To dlatego, że
owady żyjące w dużych skupiskach muszą się bronić przed chorobami.
Inaczej jedna chora pszczoła mogłaby stać się przyczyną epidemii, która
zabiłaby większość mieszkańców ula. Przed takim scenariuszem chronią
m.in. ochronne enzymy produkowane w gruczołach ślinowych pszczół. Tym
substancjom miód zawdzięcza swoje antybakteryjne działanie.
Miód pomaga przy schorzeniach układu oddechowego, dolegliwościach
trawiennych, reguluje pracę wątroby i nerek. Zalecany jest osobom
wracającym do zdrowia po ciężkich wypadkach lub chorobach, bowiem
przyspiesza regenerację organizmu oraz wzmacnia odporność. Ale wiele
zależy też od tego, z jakich roślin był zbierany nektar. W efekcie
odmiany miodu mają nieco inne właściwości. Przykładowo – kwiaty lipy od
wieków stosowane są do leczenia przeziębień i grypy.
Tak samo działa miód lipowy. Poza tym składniki w nim zawarte łagodzą
stres i pomagają przy kłopotach ze snem.Na układ pokarmowy doskonały
wpływ mają miody: rzepakowy oraz akacjowy. Ten pierwszy łagodzi
dolegliwości wątroby i dróg żółciowych, ten drugi chroni przed chorobą
wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz reguluje trawienie.
Miód
gryczany z kolei zalecany jest osobom cierpiącym na anemię. Ma silne
właściwości regenerujące. Pomaga też przy dolegliwościach układu
krążenia – np. miażdżycy naczyń krwionośnych. Miód wrzosowy wyróżnia się
nieco gorzkawym smakiem oraz kojącym działaniem na wzrok. Poza tym
pomaga przy przeziębieniu i grypie. Kolejną popularną odmianą miodu jest
miód spadziowy. Zawarte w nim składniki pomagają organizmowi w walce z
chorobami stawów – np. reumatyzmem.Niestety, niektóre osoby uczulone na
pyłki nie powinny jeść niektórych (a niekiedy nawet wszystkich) odmian
miodu, bowiem może to nasilić dolegliwości. Nie powinno się go także
podawać dzieciom w pierwszym roku życia.
Źródło: fakt.pl
Źródło: Właściwości lecznicze miodu