Tajemnica niebieskiego miodu
Niektórzy pszczelarze z Północnej Karoliny od swoich pszczół sporadycznie pozyskują niebieski miód. Skąd się taki miód bierze? W okolicach tamtejszych pasiek rosną leśne borówki niezwykle słodkie, a zawarty w nich sok ma niebieski kolor. Wygląda na to, że pszczoły są głodne i poza tym sokiem z borówki nie mają nic. Przynoszą go do ula i magazynują w plastrach. Podczas skromnego miodobrania przez sita sączy się niebieski miód.
|
Niebieski miód (photo by:apitherapy.blogspot.com) |
Natomiast naukowcy są trochę innego zdania. Twierdzą, że pszczoła nie ma na tyle silnego aparatu gębowego, żeby zerwać skórkę z owoców borówek czy winogron. Barwa miodu może zmienić się pod wpływem kwasów zawartych w ślinie, wolu i żołądku pszczoły. Żeby uzyskać niebieską barwę miodu przeprowadzili badania. Nektar pozyskany okolicznych roślin został potraktowany kwasem o składzie podobnym do kwasów organizmu pszczoły robotnicy. Po kilku godzinach „moczenia” miód zmieniał kolor na niebieski. Inne doświadczenia wykazały, że niebieski miód zawiera śladowe ilości aluminium, co może mieć również wpływ na jego barwę.
|
the mystery of blue honey (photo by:ourstate.com) |
Pszczelarze i naukowcy mają podzielone zdania, a pszczoły i tak przynoszą czasami do uli niebieski miód. Szkoda tylko, że po krótkim czasie miód traci swoją niebieską barwę i jest mniej słodki. Czy ten wytwór pszczół można nazwać miodem? Owszem, od początku do końca jest dziełem roślin i pszczół
Szukaj info: blue honey
Źródło: Tajemnica niebieskiego miodu
Podobne wiadomosci:
Projekt rozporządzenia w sprawie choroby niebieskiego języka opublikowanyTajemnica mrówczych tratw rozwiązanaTajemnica istnienia / The Mystery of Existence: בעל זבוב