Syrop klonowy zamiast cukru lub słodzika
Syrop klonowy pozyskuje się z pnia klonu cukrowego, srebrzystego lub czerwonego (w taki sam sposób pozyskuje się żywicę np. z sosny). Sok z pnia klonu jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym,
słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody.
Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru i soli mineralnych. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do naleśników i deserów. Syrop klonowy w stosunku do miodu pszczelego jest mniej trwały, mniej kaloryczny i co dziwne jest droższy.
Syrop klonowy może być zdrowszy niż dotychczas przypuszczano –
poinformowali naukowcy na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa
Chemicznego w kalifornijskim mieście Anaheim. Okazuje się, że słodki
kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i
przeciwnowotworowym.
Zespół z Uniwersytetu Rhode Island zidentyfikował w syropie
klonowym 54 związki chemiczne, czyli dwa razy więcej niż stwierdzono
dotychczas. Pięć z nich zostało wykrytych po raz pierwszy i występuje
tylko w syropie klonowym.
Wiele z zawartych w syropie polifenoli to
antyoksydanty, które mają udokumentowane właściwości prozdrowotne.
Podobną ilość korzystnych związków można znaleźć m.in. w jagodach,
herbacie, czerwonym winie czy nasionach lnu. Z tego względu syrop
klonowy zdecydowanie wygrywa z innymi substancjami słodzącymi.
Jak
zauważa autor badań dr Navindra Seeram, polifenole z syropu klonowego
mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu 2. Wstępne testy wykazały bowiem,
że hamują one enzymy biorące udział w przemianie węglowodanowej.
Pod
tym względem wśród pięciu nowoodkrytych związków na szczególną uwagę
zasługuje polifenol nazwany Quebecol (na cześć kanadyjskiej prowincji
Quebec), który powstaje podczas procesu wytwarzania syropu z soku
klonowego.
„Przewiduje się, że do 2050 roku co trzecia osoba
będzie dotknięta cukrzycą typu 2, dlatego coraz więcej ludzi poszukuje
zdrowszych diet. Zidentyfikowanie potencjalnych właściwości
przeciwcukrzycowych w syropie klonowym jest interesujące zarówno dla
społeczności naukowej, jak i dla konsumentów” – mówi dr Seeram. KOC
Źródło: Syrop klonowy zamiast cukru lub słodzika