Syrop klonowy zamiast cukru
|
Źródło: www.sxc.hu |
Naukowcy uważają, że syrop klonowy może być znacznie bardziej zdrowy niż do tej pory uważano. Okazuje się zatem, że być może w przyszłości będzie to doskonała alternatywa, dla tak rozpowszechnionego cukru. Być może dzięki niemu uda się uniknąć wielu schorzeń oraz ułatwić dbanie o piękną sylwetkę. Jak to możliwe?
Syrop klonowy jest produktem spożywczym, który wytwarzany jest z soku klonowego. Pobiera się go z pnia klonu oraz klonu czerwonego w sposób podobny do tego jak się obiera żywicę z sosny lub kauczuk. Sok z klonu jest przezroczysty i posiada lekko żółtawe zabarwienie. W smaku jest lekko mdły i słodkawy. Aby otrzymać syrop klonowy należy odparować nadmiar wody z soku. Jest to zatem swego rodzaju koncentrat o bardzo gęstej konsystencji oraz jasnobrunatnym kolorze. Zawiera on nie tylko sporą ilość cukru ale także sole mineralne. Używany jest on na wiele sposobów. Najbardziej znanym z nich jest dodawanie go do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego – pancake. Są to naleśniki, które przypominają polskie racuchy. Bywa on także dodatkiem do różnych deserów. Warto wiedzieć, że po raz pierwszy syrop klonowy wytworzyli Indianie. To oni opracowali pierwszą technologię jego produkcji. Ponieważ nie znali oni kotlarstwa to do soku, który przechowywali w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Jest to dość długotrwały i pracochłonny proces, ale w jego wyniku syrop ten nabierał specyficznego „przypalonego” smaku.
Źródło: Syrop klonowy zamiast cukru
Podobne wiadomosci:
Syrop klonowy zamiast cukru – część drugaSyrop klonowy zamiast cukru lub słodzikaSyrop klonowy zamiast miodu