Rosną koszty produkcji miodu
Lipowy, akacjowy, gryczany… Każdy zna jego smak. Cieszy się dużym
powodzeniem szczególnie w zimie, kiedy dodany do herbaty lub mleka
pomaga uporać się z chorobą. Miód towarzyszy nam od lat i jest częścią
naszej historii. Czy jednak może się to zmienić?
Producenci i hurtownicy zgodnie przyznają, że miód to stosunkowo drogi
produkt. To nie sprzyja wzrostowi popytu, szczególnie w trudnych,
kryzysowych czasach, których właśnie jesteśmy świadkami. -
Miód drożeje i będzie drożał. Pszczół jest coraz mniej i miód w pewnym
momencie stanie się dobrem luksusowym – ocenia Piotr Urbaniak z hurtowi
Marpol na Praskiej Giełdzie Spożywczej.
Zagrożeniem jest przede wszystkim zjawisko wymierania pszczół. Jak
oceniają pszczelarze, owady te giną masowo i to nie tylko w Polsce, ale
na całym świecie. Przyczyn jest wiele, główną winę ponoszą
jednak prawdopodobnie środki ochrony roślin, a zwłaszcza pestycydy.
Sytuacja jest tragiczna. Skalę problemu obrazuje fakt, iż Komisja
Europejska przeznaczyła ok. 3,3 mln euro na wparcie badań
dotyczących śmiertelności pszczół w Unii Europejskiej… Czytaj więcej…
Źródło: Rosną koszty produkcji miodu