Ptasie mleczko inaczej
Składniki:
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanki miodu
8 jaj
2 kostki margaryny
8 łyżeczek żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego
2 opakowania polewy czekoladowej do ciast
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę i
miód utrzyj mikserem, stopniowo dodając żółtka. Mleko i śmietanę przelej
do rondelka, dodaj żelatynę i podgrzej. Ostudź, a następnie dodaj do
margaryny z miodem i znowu dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do masy
ubite białka i aromat waniliowy. Zamieszaj energicznie i przelej do
wyłożonej folią blachy. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone
ptasie mleczko wyjmij delikatnie z formy, pokrój na kawałki i polej
polewą czekoladową.
Źródło: Ptasie mleczko inaczej