Pszczoły – dlaczego są takie ważne?
Te, które najczęściej koło siebie widzimy, gdy jesteśmy w ogrodzie, na łące lub w lesie na wrzosowisku, kierują się jednym celem: zebrać z kwiatów nektar i przenieść go do ula.
Nie mają zatem czasu na zajmowanie się czymś innym. Ani im to w głowach. Muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów, by zebrać nektar na jeden kilogram miodu. Kiedy pszczoły-zbieraczki wracają na łąki, pola, do lasów po następne porcje kwiatowych pyłków, przyniesionym do ula nektarem zajmują się robotnice przenoszące go w głąb pszczelego pomieszczenia, gdzie przy sprzyjającej temperaturze, z udziałem wydzielin gardzielowych powstaje niezwykłe mleczko pszczele. Czy na ten epitet zasługuje? Określenia tego użyto wobec niego niedawno, pół wieku temu, gdy w laboratoriach można było odkryć skład złożonej substancji.
Mleczko pszczele zawiera witaminy, białka, aminokwasy, kwas deoksyrybonukleinowy, a także składniki, które nie zostały jeszcze szczegółowo zbadane. W badaniach odkryto 8 niezbędnych aminokwasów, kwasy tłuszczowe, cukry, związki fosforu. Aż trudno uwierzyć, że zawiera witaminy A, B, C, D, E, K. A z minerałów: wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, krzem i siarkę. Na tym nie koniec, najnowsze odkrycia w mleczku pszczelim – to właściwości przeciwbakteryjne, substancje grzybobójcze. Nic dziwnego, że pszczelim produktem zainteresowani są naukowcy różnych dziedzin, w tym spożywczych, medycznych, kosmetycznych. Niedługo może się okazać, że niewiele jest leków bez udziału mleczka pszczelego. Coraz chętniej sięgają po nie profesjonaliści branży kosmetycznej, poszukujący środków na nawilżanie, wygładzanie i pielęgnację ciała. Zapewne w mleczku pszczelim, w tej złożonej, bogatej substancji odkryją właściwości, które będą służyć zainteresowanym pięknym, zdrowym wyglądem ciała.
Źródło: Pszczoły – dlaczego są takie ważne?