Poczuj smak kontynentu biorąc Europę na widelec

 2/3 czerwca – Wrocław. Portugalska kamienna zupa, czeski smażony ser, a może aromatyczna prowansalska potrawka? Jeśli pierwsza odpowiedź, jaka nam przychodzi do głowy, brzmi „wszystko”, to znak, że powinniśmy wybrać się na Rynek. W weekend odbędzie się tam kolejna edycja kulinarnej fety „Europa na widelcu”. Impreza rozpocznie się w sobotę. Tego dnia w Rynku rozstawione zostaną stragany, a na nich miody, nalewki i pyszne domowe wypieki. Jednak prawdziwa uczta czeka nas w niedzielę. Szefowie kuchni wrocławskich restauracji przygotują kilkadziesiąt tysięcy małych porcji dań reprezentujących kuchnie wszystkich 16 krajów, które biorą udział w finałach Euro 2012. To wyjątkowa okazja, by w kilka godzin odbyć kulinarną podróż przez kraje naszego kontynentu. Rozpoczniemy w Portugalii, gdzie przysmakiem jest tzw. kamienna zupa. Do jej przygotowania używa się czerwonej fasoli, rozmaitych warzyw oraz wędzonej kiełbasy. Potem powędrujemy do Francji, gdzie skosztujemy ratatouille, prowansalskiej potrawki z warzyw podawanej z kawałkiem bagietki. Miłośnicy wschodniej kuchni będą mogli spróbować rosyjskich blinów – tradycyjnych naleśników drożdżowych podawanych z kwaśną śmietaną i łososiem. O każdej z potraw kilka słów opowiedzą osoby, które o gotowaniu wiedzą prawie wszystko – Robert Makłowicz i krytyk kulinarny Piotr Bikont.

Także w niedzielę księgarnia Tajne Komplety zaprasza na kiermasz książek kucharskich. Miłośnicy gotowania znajdą tu apetyczne publikacje poświęcone daniom z różnych części świata. Po południu w Puzzlach zaplanowano warsztaty na temat wytwarzania destylatów. Gośćmi będą Gunther Mayer, zawodowy producent oraz ekspert win, oraz Maciej Kozuba, założyciel pierwszej w Polsce sieci minidestylarni. Dla wciąż głodnych wrażeń organizatorzy przygotowali koncert ukraińskiego zespołu AtmAsfera. Kapela tworzy world music, zawierającą elementy folkowe pochodzące z różnych stron świata.

„Europa na widelcu”, sobota i niedziela. Główne atrakcje drugiego dnia imprezy: kiermasz w Tajnych Kompletach (godz. 11) i pogadanka w Puzzlach (godz. 13). Koncert w Rynku o godz. 15. Wstęp wolny.

Źródło: cjg.gazeta.pl



Źródło: Poczuj smak kontynentu biorąc Europę na widelec


Podobne wiadomosci:

  • Poczuj przyrodę w Norwegii
  • POCZUJ MALINOWĄ WOŃ GRZYBA
  • LET’S CLEAN UP EUROPE! – POSPRZĄTAJMY EUROPĘ!
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin skanowanie lublin hempla 4 wydruki lublin centrum wydruki lublin centrum format lublin wielkoformatowe format projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format