Pasieka Medus z Puszczy Barlineckiej w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Aby znaleźć się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz szczegółowo opisać jak powstały. Pasieka Medus z Puszczy Barlineckiej oferuje tzw. miody kremowe. – Satysfakcja jest ogromna – przyznaje Jan Kołosowski z pasieki Medus, którego miody zdobyły europejski certyfikat. – Miody Puszczy Barlineckiej są już rozpoznawalne nawet poza granicami Polski. Nie znaczy to, że zaczniemy je produkować na skalę masową, ale cieszy, gdy na różnego rodzaju targach widząc nas pytają, czy przywieźliśmy nasze miody.
Twórcy miodów barlineckich Maria i Jan Kołosowscy oraz syn Marcin. (fot. Marek Rudnicki) |
Pasieka liczy 100 rodzin pszczelich, które średnio rocznie produkują około 4 ton miodu różnego rodzaju.
- To miód nie oszukiwany, ale ten prawdziwy, robiony tradycyjnie od wielu lat i bez żadnych sztucznych dodatków – dodaje Maria Kołosowska. – Stosujemy, przykładowo, kremowanie ręczne, a nie mechaniczne.
Pasieka Medus w Barlinku |
Źródło: Pasieka Medus z Puszczy Barlineckiej w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego