Nowe wytyczne EFSA dotyczące wniosków o novel food
Wytyczne obejmują:
- Przewodnik dotyczący wymagań naukowych w odniesieniu do wniosków o zezwolenie na nową żywność (z ang. Guidance on the scientific requirements for an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
- Przewodnik dotyczący wymagań naukowych w odniesieniu do notyfikacji i wniosków o zezwolenie na tradycyjną żywność z państw trzecich (z ang. Guidance on the scientific requirements for a notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in the context of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
- Przewodnik administracyjny dotyczący przygotowywania wniosków na nową żywność na podstawie art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 (z ang. Administrative guidance for the preparation of novel food applications in the context of Article 10 of Regulation (EU) 2015/2283) – dostępne tutaj: ⦁ link
Artykuł Nowe wytyczne EFSA dotyczące wniosków o novel food pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Nowe wytyczne EFSA dotyczące wniosków o novel food