Nowe regulacje dla dodatków do żywności
7 maja 2024 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie nr 2024/1451 zmieniające rozporządzenie nr 1333/2008 w zakresie warunków stosowania następujących dodatków do żywności:
– kwasu winowego (L(+)-) (E 334),
– winianów sodu (E 335),
– winianów potasu (E 336),
– winianu potasowo-sodowego (E 337),
– winianu wapnia (E 354).
Wymienione dodatki do żywości, dopuszczone dotychczas do stosowania zgodnie z zasadą quantum satis, zostały usunięte z grupy I i włączone do grupy „Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie”.
Oznacza to, że będą dopuszczone do stosowania w określonych kategoriach środków spożywczych przy zachowaniu przewidzianych w rozporządzeniu, maksymalnych poziomów.
Rozporządzenie wejdzie w życie 16 czerwca 2024 r., ale stosowane będzie dopiero od 16 grudnia 2024 r. Żywność zawierająca ww. dodatki do żywności wprowadzona zgodnie z prawem do obrotu przed tą datą, która nie spełnia nowych wymogów, może pozostać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu jej przydatności do spożycia.
Tekst rozporządzenia dostępny jest na stronie:
Chcesz być na bieżąco ze zmianami w prawie żywnościowym? Poznaj nasz Biuletyn FoodLaw365, który dostarczy Ci informacji o nowych przepisach, orzecznictwie i decyzjach organów: https://lnkd.in/gGuP3yM5
Artykuł Nowe regulacje dla dodatków do żywności pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Nowe regulacje dla dodatków do żywności