Najlepsze nalewki na miodzie

Nalewka jarzębinowa

30 dag owoców jarzębiny

3/4 l czystej wódki

syrop z pół szklanki cukru,

1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) oraz szklanki wody

Nalewkę nastaw po pierwszych przymrozkach – wtedy jagody tracą cierpkość. Opłukujemy je, wsyp do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika (180°C). Po 15 min piekarnik wyłącz, a owoce zostaw na kolejnych 45 min. Ostudzone owoce zalej wódką i odstaw w ciemne miejsce na pół roku. Zlej płyn, dosłódź syropem i odstaw na dziesięć dni.

Nalewka z dzikiej róży

30 dag owoców dzikiej róży,

szklanka cukru,

pół szklanki miodu,

pigwa,

kawałek kory cynamonowej,

3/4 l wódki

Owoce oczyść z pestek i włosków i opłucz. Usuń gniazda nasienne z pigwy i pokrój ją w paski. Wszystko zasyp cukrem i odstaw na dobę. Dodaj cynamon, miód, zalej wódką. Odstaw na cztery tygodnie, potem płyn przefiltruj i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa po czterech miesiącach.

Nalewka aroniowa

30 dag owoców aronii,

1/2 l czystej wódki,

szklanka cukru,

laska wanilii,

skórka pomarańczowa,

3-4 goździki,

pół szklanki płynnego miodu,

1/4 l spirytusu

Owoce przepłucz na sicie zimną wodą i lekko rozgnieć drewnianą łyżką. Aby straciły goryczkę, wstaw je na godzinę do wyłączonego piekarnika (nagrzanego przedtem do temperatury 180°C). Przełóż do słoja. Następnego dnia zalej wódką, dodaj przyprawy i miód. Odstaw na trzy tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przeflitruj płyn i dodaj do niego spirytus. Odstaw na trzy, cztery miesiące.

Nalewka wiśniowa

2 kg wiśni,

2,5 l czystej wódki,

syrop z 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i 1/4 l miodu gryczanego,

1/4 l spirytusu,

2 łyżki rumu,

Wiśnie przepłucz i wydryluj. Owoce oraz 1/5 pestek wrzuć do słoja, zalej wódką i szczelnie zamknij. Odstaw na miesiąc, trzy razy w tygodniu potrząsając słojem. Następnie ostrożnie zlej płyn, dodaj syrop, spirytus i rum. Odstaw na półtora miesiąca, po czym przefiltrowaną nalewkę przelej do butelek.

Źródło: Najlepsze nalewki na miodzie


Podobne wiadomosci:

  • Najlepsze nalewki na miodzie
  • Gdzie najlepsze miejsca na wiatraki w Europie?
  • Wielkie Gotowanie na Miodzie 3 września
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin skanowanie dokumentacji lublin skanowanie kolor lublin skanowanie lublin wielki format skan wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin