Najlepsze nalewki na miodzie
Nalewka jarzębinowa
30 dag owoców jarzębiny
3/4 l czystej wódki
syrop z pół szklanki cukru,
1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) oraz szklanki wody
Nalewkę nastaw po pierwszych przymrozkach – wtedy jagody tracą cierpkość. Opłukujemy je, wsyp do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika (180°C). Po 15 min piekarnik wyłącz, a owoce zostaw na kolejnych 45 min. Ostudzone owoce zalej wódką i odstaw w ciemne miejsce na pół roku. Zlej płyn, dosłódź syropem i odstaw na dziesięć dni.
Nalewka z dzikiej róży
30 dag owoców dzikiej róży,
szklanka cukru,
pół szklanki miodu,
pigwa,
kawałek kory cynamonowej,
3/4 l wódki
Owoce oczyść z pestek i włosków i opłucz. Usuń gniazda nasienne z pigwy i pokrój ją w paski. Wszystko zasyp cukrem i odstaw na dobę. Dodaj cynamon, miód, zalej wódką. Odstaw na cztery tygodnie, potem płyn przefiltruj i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa po czterech miesiącach.
Nalewka aroniowa
30 dag owoców aronii,
1/2 l czystej wódki,
szklanka cukru,
laska wanilii,
skórka pomarańczowa,
3-4 goździki,
pół szklanki płynnego miodu,
1/4 l spirytusu
Owoce przepłucz na sicie zimną wodą i lekko rozgnieć drewnianą łyżką. Aby straciły goryczkę, wstaw je na godzinę do wyłączonego piekarnika (nagrzanego przedtem do temperatury 180°C). Przełóż do słoja. Następnego dnia zalej wódką, dodaj przyprawy i miód. Odstaw na trzy tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przeflitruj płyn i dodaj do niego spirytus. Odstaw na trzy, cztery miesiące.
Nalewka wiśniowa
2 kg wiśni,
2,5 l czystej wódki,
syrop z 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i 1/4 l miodu gryczanego,
1/4 l spirytusu,
2 łyżki rumu,
Wiśnie przepłucz i wydryluj. Owoce oraz 1/5 pestek wrzuć do słoja, zalej wódką i szczelnie zamknij. Odstaw na miesiąc, trzy razy w tygodniu potrząsając słojem. Następnie ostrożnie zlej płyn, dodaj syrop, spirytus i rum. Odstaw na półtora miesiąca, po czym przefiltrowaną nalewkę przelej do butelek.
Źródło: Najlepsze nalewki na miodzie