Może zabraknąć żywności…
Kanadyjski profesor ekologii i biologii ewolucyjnej z uniwersytetu w Toronto, od 17 lat bada dzikie rośliny w Górach Skalistych w Kolorado i porównuje wyniki swoich obserwacji trzy razy do roku. Naukowiec jest przekonany, że zmiany klimatu doprowadzą do tego, że kwiaty zaczną zbyt wcześnie zakwitać, na długo przed obudzeniem się pszczół. W ten sposób owady nie będą w stanie zapylać kwiatów.
Według profesora odnosi się to do ogromnej liczby roślin, nie tylko dzikich, ale także uprawnych – takich jak pomidory i truskawki.
W innym raporcie, który przedstawiono w Sztokholmie, naukowcy przestrzegają przed niebezpieczeństwem wynikającym z nierównomiernego rozkładu opadów. To również może wpłynąć na ilość produkowanej żywności. Jako przykład nieprzewidywalności opadów, związanych ze zmianami klimatu, podano tegoroczne susze w Rosji i w tym samym czasie powodzie w Pakistanie.
Według autorów raportu, najbardziej zagrożone są Afryka i Azja, gdzie są najsłabiej rozwinięte systemy nawadniania. W Azji 66 procent upraw zależy od naturalnych opadów, a w równikowej Afryce aż 99 procent.
źródło: onet.pl
Źródło: Może zabraknąć żywności…