MIOWNIK

Miodownik pszczelowolski

Tradycyjne ciasto wypiekane w Zespole Szkół Rolniczych – Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli na Lubelszczyźnie.

SKŁADNIKI:

1 szklanka (ok. 35 dag) miodu,

1 szklanka (ok. 23 dag) cukru,

15-25 dag masła lub margaryny do pieczenia,

ok. 60 dag mąki (aby doprowadzić ciasto do lejącej konsystencji),

4 jaja, pół szklanki mleka,

1 szklanka słodkiej śmietany,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka utartych korzeni lub przyprawy do piernika.

WYKONANIE:

Miód podgrzać, aby się rozpuścił, następnie utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem.

Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i dodać do ucieranej masy.

Dodać korzenie i śmietanę oraz porcjami mąkę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.

Ciasto, które powinno mieć lejącą konsystencję, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku od 45 do 60 minut.

Czystym, zaostrzonym patyczkiem należy sprawdzać stopień dopieczenia ciasta.

Źródło: MIOWNIK


Podobne wiadomosci:

  • No related posts
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie serwis ekspresów serwis SAECO Lublin w Lublinie wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin serwis ekspresów do kawy lublin