MIOWNIK
Tradycyjne ciasto wypiekane w Zespole Szkół Rolniczych – Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli na Lubelszczyźnie.
SKŁADNIKI:
1 szklanka (ok. 35 dag) miodu,
1 szklanka (ok. 23 dag) cukru,
15-25 dag masła lub margaryny do pieczenia,
ok. 60 dag mąki (aby doprowadzić ciasto do lejącej konsystencji),
4 jaja, pół szklanki mleka,
1 szklanka słodkiej śmietany,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka utartych korzeni lub przyprawy do piernika.
WYKONANIE:
Miód podgrzać, aby się rozpuścił, następnie utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem.
Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i dodać do ucieranej masy.
Dodać korzenie i śmietanę oraz porcjami mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Ciasto, które powinno mieć lejącą konsystencję, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec w nagrzanym piekarniku od 45 do 60 minut.
Czystym, zaostrzonym patyczkiem należy sprawdzać stopień dopieczenia ciasta.
Źródło: MIOWNIK