Miody 2011
W tym roku będzie więcej miodu niż w ubiegłym – powiedział PAP we wtorek prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Sabat. Według prezesa miód wielokwiatowy powinien kosztować ok. 15 zł za kg.
Na polach rzepakowych znajduje się ok. 300 tys. rodzin pszczelich, co pozwoli na uzyskanie ponad 4 tys. ton miodu rzepakowego, tyle samo będzie miodu wielokwiatowego, a ok. 1,5 tys. ton z akacji.
Według prezesa do początku czerwca pszczelarze powinni w sumie uzyskać ok. 10 tys. ton miodu, czyli powyżej 50 proc. rocznej produkcji.
Przypomniał, że w 2010 r. produkcja miodu była niska – 16 tys. ton – ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. W 2008-2009 r. zbiory wyniosły 17 – 18 tys. ton.
Spożycie miodu w Polsce rośnie, ale wciąż jest na niskim poziomie. Rocznie zjadamy ok. 60-62 dkg miodu na osobę, 20 lat temu było to jednak o połowę mniej. Najchętniej miód jedzą Grecy – 3,5 kg rocznie na osobę, Austriacy – 2,5 kg oraz Niemcy ok. 2 kg.
Polacy najchętniej kupują miód wielokwiatowy, bo jest najtańszy, zalicza się go do tzw. miodów ciemnych.
Poza miodami ciemnymi rozróżnia się miody jasne i spadziowe. Zawiera on cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, enzymy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki. O smaku miodu decydują głównie kwasy organiczne, o jego zapachu – olejki eteryczne, a o kolorze – barwniki.
Polski miód jest relatywnie drogi. Według prezesa, ten wielokwiatowy powinien w tym roku kosztować ok. 15 zł za kg. Najdroższy będzie wrzosowy – nawet 50 zł za kg.
Te z importu są na ogół tańsze, gdyż pochodzą m.in. Chiny, Ukrainy, gdzie koszty jego uzyskania są niższe.
Miód jest sprzedawany głównie przez samych pszczelarzy. W naszym kraju pasieki ma ok. 35 tys. osób, z tego prawie 30 tys. należy do PZP.(PAP)
Źródło: Miody 2011