Miód dla duszy i ciała
Wystarczy jedna łyżka miodu dziennie (około 20-25 gramów), by człowiek pracujący ciężko fizycznie miał więcej sił. Miód regeneruje nas również psychicznie – potrafi wyprowadzić chorego z apatii życiowej, dodać energii i chęci do działania.
Wiele badań potwierdziło, że miód ma właściwości bakteriobójcze oraz radzi sobie z wirusami, jest więc najlepszym środkiem leczniczym w przypadku grypy, infekcji bakteryjnych i biegunek. Nawet katar sienny ustępuje przy systematycznym spożywaniu miodu.
Należy jednak uważać podając ten przysmak dzieciom. Według najnowszych zaleceń medycznych nie powinny go dostawać maluchy, które nie ukończyły 12 miesiąca życia; czasami w miodzie stwierdza się obecność bakterii Clostridium botulinum (bakterie jadu kiełbasianego), układ pokarmowy dzieci nie zawsze potrafi poradzić sobie z ich obecnością i może dojść do botulizmu dziecięcego. Jest to schorzenie bardzo rzadko spotykane, ale od kilku lat notuje się wzrost liczby zachorowań.
Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, które systematycznie spożywają miód (ale nie więcej niż 2 łyżki dziennie!) mają większą odporność i lepiej się uczą.
Miód to przede wszystkim glukoza i fruktoza. Są to cukry proste, które korzystnie działają na organizm człowieka. Skład miodu to także biopierwiastki, a są wśród nich te bardzo ważne, czyli: żelazo, wapń, magnez, mangan, potas czy fosfor.
Miody zawierające więcej glukozy, czyli głównie: rzepakowy, malinowy czy wielokwiatowy są wskazane dla osób z chorym sercem i wątrobą. Miody zawierające więcej fruktozy, a takim jest miód akacjowy, mogą spożywać nawet diabetycy. Osoby ze schorzeniami nerek i przewodów moczowych powinny spożywać miód akacjowy oraz rzepakowy, gdyż zawierają one minimalną ilość aminokwasów i biopierwiastków.
Najpopularniejszy jest miód lipowy zazwyczaj stosowany do leczenia infekcji, gryp, chorób przeziębieniowych. Działa on przy bezsenności, alergii, stresach i nerwicach. Przeziębienia leczy też miód gryczany i koniczynowy.
Dla większości rekonwalescentów i osób anemicznych wskazany jest miód gryczany i spadziowy, bo to miody szczególnie bogate w biopierwiastki.
Kilka słów o Manuce
To wyjątkowy przysmak. Pszczoły robią go z nektaru kwiatów rosnących tylko w jednym miejscu na ziemi; są to kwiaty krzewu herbacianego o nazwie manuka rosnące wyłącznie w Nowej Zelandii. Przebadano dokładnie właściwości lecznicze tego miodu i okazało się, że jest on najbogatszy wśród wszystkich miodów w składnik leczniczy o nazwie methylogloxal. Działanie lecznicze Manuki jest na tyle silne, że radzi sobie nawet z gronkowcem, przyspiesza gojenie trudnych ran. Ma także zastosowanie w kosmetyce – jego silne właściwości higroskopijne pomagają utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
Przekazane w artykule informacje powinny być początkiem poszukiwania wiedzy o właściwościach różnych miodów. Miód odżywia, leczy, a dwójniak lub trójniak może skutecznie rozgrzać w zimne wieczory…
Źródło: kobieta.wp.pl
Źródło: Miód dla duszy i ciała