Miód był, jest i będzie… tylko pszczelarzy będzie mniej
Sensacyjne informacje obiegają prasę, że pszczoły nie przetrwają zimy i miód będzie drogi. Dziennikarze uzyskują informacje od pszczelarzy, że ciepła zima spowoduje wzrost cen miodu. Prawdą jest to, że popyt na miód zmalał, pszczelarze mają duże zapasy zeszłorocznego miodu i muszą coś z tym fantem zrobić. Warto więc poświęcić trochę czasu i poopowiadać dziennikarzynie o ewentualnych zagrożeniach dla pszczół. Zresztą, temat ginięcia pszczół ostatnio jest bardzo modny i można to wykorzystać, żeby pozbyć się starych zapasów miodu. Pszczelarze posiadający małe pasieki nie mają problemu ze zbytem miodu ponieważ klient ma do takich pszczelarzy większe zaufanie. Wychodzą z założenia, że pszczelarz posiadający wielką pasiekę może „kombinować” z miodem – jak nie import z Afryki to fałszerstwo… Tak więc drodzy konsumenci – nie obawiajcie się, miód był, jest i będzie. Macie swoich zaufanych pszczelarzy, którzy Was nie wystrychną na „dutka” z ceną.
PSZCZOŁY nie śpią, miodu nie będzie! MIÓD zdrożeje nawet o 30-40 procent!
SE.pl
PSZCZOŁY nie śpią, miodu nie będzie! MIÓD zdrożeje nawet o 30-40 procent!. CIEPŁA ZIMA, miód, PIOTR KOGUT, pogoda, przyroda, pszczoły, PSZCZOŁY nie śpią, miodu nie będzie! MIÓD zdrożeje nawet o 30-40 procent! Kto lubi miód, niech lepiej kupuje go teraz …
Gazeta Prawna
Choć do rozpoczęcia sezonu zbierania miodu jeszcze bardzo daleko, przetwórcy już zapowiadają podwyżki cen. Lubelska spółdzielnia pszczelarska Apis, jeden z największych przetwórców miodu w Polsce, twierdzi, że sytuacja jest poważna. …
fakt.pl
To zła informacja dla wszystkich wielbicieli miodu. Pszczelarze obawiają się, że z powodu ciepłej zimy pszczoły będą osłabione na wiosnę. A to oznacza, że miodu będzie mało i zdrożeje – podaje PAP Kiedy jest ciepło w zimę pszczoły nie zapadają w sen. …
Trzynaście różnych potraw i specjałów zarejestrowano w 2011 r. w Lubelskiem na Liście Produktów Tradycyjnych, których historia wytwarzania ma co najmniej 25 lat. Lista służy zarówno promocji tych produktów jak i zachowaniu tradycji kulinarnych regionu. …
Źródło: Miód był, jest i będzie… tylko pszczelarzy będzie mniej